Het kweken van lichtgevende algen / baxteriën • Goedemiddag,

  Ik stuur u of jullie een bericht namens Laure Remmerswaal en Elske van der Veen van het Goese Lyceum uit Zeeland. Wij zitten beiden in V6 en doen ons pws voor het vak biologie. Onze hoofdvraag luidt: In welke mate kan bioluminescentie elektrische openbare verlichting vervangen? Ten eerste onderzoeken wij wat biolumiscentie inhoudt, wat de voor- en nadelen ervan zijn en de mogelijkheden. Wij willen ook kijken of het voor ons mogelijk is om zelf een lamp te maken. Hiervoor willen wij bioluminescente bacteriën en misschien ook algen opkweken. Ik heb op jullie site gelezen dat je heel goed een haring in een petrischaaltje in de koelkast kunt zetten. Maar ik heb daarbij ook gelezen dat het bij een ander koppel is mislukt. Hebben jullie misschien tips voor een goede aanpak? En welke vis of vissen kunnen wij hiervoor gebruiken? Ook willen wij dus lichtgevende algen opkweken, hebben jullie hier misschien tips voor? Een eventuele opmerking op het totaal, is ook van harte welkom.

  Alvast bedankt voor de moeite.

  Groetjes,

  Laure en Elske • PS.

  Hoe heet de bacterie die op de haring zit? Ik kan alleen maar de photobacterium vinden, maar daar heb je ook weer categorieën in.


 • PWS TU Delft admin

  Beste Laure en Elske,

  Ja klopt wij raden vaker een proef aan en het kan per vis verschillen. De site van de proef die we aanraden is alleen niet meer online. Ik heb nog wel deze proef gevonden. Hier wordt gebruik gemaakt van garnalen en inktvis. Een tip van mij is probeer het met een paar soorten en wellicht twee koelkasten. Dan heb je verschillende situaties en dat kan het verschil maken.
  Ik zou niet weten hoe deze bacterie heet.

  Ik hoop dat jullie hier even mee vooruit kunnen.

  Groetjes,
  Sanne • Beste Sanne,

  heel erg bedankt voor de snelle reactie en de site die je ons gegeven hebt. Sorry dat ik je nog een keer lastig moet vallen maar ik heb nog een vraag. Voor de proef moeten wij zelf een voedingsbodem maken. De ingrediënten zijn gegeven, wij hebben echter geen idee hoe je zo'n bodem maakt. Op internet kan ik er zelf weinig over vinden. Als je ons voor een laatste keer zou willen helpen, zijn we je erg dankbaar.

  Groetjes,

  Laure en Elske


 • PWS TU Delft admin

  Beste Laure en Elske,

  Wellicht kan jullie biologie docent hiermee helpen, want dit wordt veel gebruikt bij biologie.
  Anders kun je op internet een petrischaal met voedingsbodem kopen. Hier of hier is dat mogelijk via internet.

  Laat maar horen als jullie weer vastlopen.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.