Beste staf van het scholierenlab forum,
na op internet gezocht te hebben naar een geschikte plaats om het praktisch deel van ons profielwerkstuk in uitvoer te brengen, kwamen wij deze site tegen. Wij denken dat de TU Delft waarschijnlijk over uiterst geschikte faciliteiten voor ons onderzoek beschikt. Ook vinden wij het interessant om feedback te kunnen krijgen op ons profielwerkstuk van experts.
Wij willen onderzoeken of, zoals vaak gezegd wordt, het speeksel van honden echt een heilzame werking heeft op wonden van mensen. Ons plan om dit te onderzoeken is om de bacteriёn die in spuug van verschillende honden voorkomt zo goed mogelijk te identificeren.
Enkele ideeёn die wij hadden om bacteriёn te onderscheiden en na meerdere te combineren de soort te identificeren zijn als volgt:
-De vorm van bacteriёn te onderscheiden met behulp van een microscoop.
-De kleur van de bacteriёn te onderscheiden, wellicht ook met behulp van een microscoop
-Gevoeligheid voor temperatuur, als dit mogelijk is.
-Weerstand tegen antibiotica, als dit mogelijk is.
-Het uiterlijk van de kolonie bekijken.
-Afmetingen van de bacteriёn.
-Het identificeren van bepaalde structuren bij bacteriёn (bv. kapsels, korrels en flagellen)
-Een machine die bacteriёn identificeert (we hoorden dat dit bestaat).
We zouden graag wat feedback op onze opzet van identificatie krijgen, wellicht ook nog methoden die we over het hoofd hebben gezien.
Hieronder volgt de eerste opzet van onze proef, verbeteringen horen we natuurlijk graag:
Materiaal en Methode (Eerste opzet)
Benodigdheden
• Steriele ruimte
• (5+10x aantal honden) (incl. reserve) petrischaaltjes
• Aantal honden
• 1 wattenstaafje per petrischaaltje
• Bordjes om schaaltjes uit elkaar te houden
• Rekenmachine (evt. pen en papier om dezelfde redenen)
• Labjassen
• Reageerbuisjes
De proef zelf.
Als eerste gaan we monsters van het speeksel van de verschillende honden nemen en deze in reageerbuisjes doen. Dit zorgt ervoor dat het zo steriel mogelijk is.
Deze reageerbuisjes merken we met het ras, leeftijd, en andere dingen die we kunnen vinden.
Daarna gaan we de labjassen aandoen en onszelf en deze labjassen steriliseren, zodat we de ruimte van het onderzoek binnen kunnen stappen.
Hier smeren we de monsters uit op een petrischaaltje, waar we 1x op zetten (de verdunning).
Na een nader te bepalen tijd halen we hier een monster van en stoppen we in verhouding 1:9 verhouding water bij (10% monster en 90% water) en deze smeren we weer uit op een petrischaaltje waar we 10x op zetten.
De tijd wordt nader bepaald door het onderzoek zelf, waarin we tijden gaan uitproberen om te kijken wat het beste is.
Deze handeling herhalen we een nader te bepalen hoeveelheid (ook bepaald door tijdens het onderzoek zelf te kijken wanneer het duidelijk is), tot we een goed verschil kunnen zien in koloniën.
Uit de koloniën halen we een paar bacteriën zodat we deze kunnen onderzoeken. Hier gebruiken we kenmerken voor als: vorm, temperatuurgevoeligheid, lichtgevoeligheid en weerstand tegen verscheidene chemicaliën (wat hiervan mogelijk/haalbaar is).
Hierna vermenigvuldigen we het aantal met de verdunning, en berekenen we met behulp van de t-toets een betrouwbaar interval voor het gemiddelde van alle honden.
Nadat we eerst hebben getest wat de waarden zijn die we nodig hebben voor ons onderzoek, gaan we deze opnieuw doen, om te kijken of onze uitslag niet te veel afwijkt van wat er eerst uit kwam. als dit namelijk te veel uitwijkt, is ons onderzoek niet heel betrouwbaar geweest.
We hopen zo spoedig mogelijk een antwoord te krijgen, alle informatie die wij kunnen krijgen wordt zeer gewaardeerd,
met vriendelijke groet,
Daniёl Tan en Jeroen Nouwens (Stedelijk Gymnasium Leiden, klas 6)