Beste @guusvg

Mijn naam is Tadjiro Velzel en ik studeer electrical engineering. Ik spendeer tijdens mijn studie veel tijd aan robotica en microelectronic design. Ik vertegenwoordig de faculteit Wiskunde, Electrical Engineering en Computer Science (EEMCS) voor het PWS team van de TU Delft.

Het is belangrijk om voor deze vragen de term bewustzijn te specificeren. Dit is erg moeilijk, omdat het ook voor mensen niet duidelijk is wat bewustzijn creeert. We weten welk deel van de hersenen een grote rol speelt bij het verwerken van emoties en dat het waarschijnlijk tot stand komt door interactie tussen neuronen, maar de mechaniek achter de ervaring van bewustzijn is nog een mysterie.
Voor deze vragen zal ik bewustzijn defineren als de mogelijkheid om de verwerking van informatie te ervaren in de vorm van gevoelens en emoties.

Op dit moment is er geen indicatie dat een AI 'bewustzijn' heeft. Dit komt mede omdat het waarnemen van gevoelens en emoties erg moeilijk kan zijn. Er hoeft dus ook geen duidelijke indicatie te zijn dat een AI momenteel geen gevoelens heeft.
Je kan bij neurale netwerken in hun huidige vorm niet uitgaan dat ze emoties krijgen of zelfbewustzijn opbouwen [2]. Een van de redenen hiervoor is de opbouw van dit soort netwerken. Die zijn opgebouwd om informatie te verwerken in de vorm van elektrische signalen en op basis hiervan een keuze te maken. Je kan je al voorstellen dat deze verwerking van informatie niet gelinkt hoeft te worden aan emoties of bewustzijn. Antonio Chella van de Universiteit van Palermo schrijft hier dan ook over "Consciousness is no longer a threatening notion in the community of AI." [2]

Er zijn veel mogelijke zorgen op het gebied van AI, maar die hebben naar mijn mening meer te maken met de denkwijze van mensen dan met de 'denkwijze' van kunstmatige intelligentie.
AI kan op de lange termijn zorgen dat veel automatiseerbare taken niet meer door mensen volbracht hoeven worden. Dit zou inderdaad kunnen leiden tot een verhoging van werkloosheid. Een belangrijke vraag om hierbij te stellen is "Welke problemen zouden opkomen wanneer de mensheid minder werk hoeft te verrichten om meer te produceren?"
Je kan hierbij denken aan groeiende socioeconomische ongelijkheid.

Momenteel is het in veel landen zo dat de meeste mensen zich zonder werk niet goed kunnen onderhouden. In het geval dat er niet gewerkt hoeft te worden om de mens van genoeg water, elektriciteit, voedsel en andere primaire levensbehoeften te voorzien, kan het zijn dat werkloosheid weinig schadelijke effecten heeft.
Ook mensen die geen werk hebben, zouden dan in hun behoeften voorzien kunnen worden.
Een vereiste hiervoor is dat overschotten in productie ook verdeeld worden aan werkloze mensen. Een mogelijke implementatie hiervan is het universele basisinkomen [1]

Lees hier meer over:
[1] H. Reed (2016). Universal Basic Income. Compass. http://pinguet.free.fr/rucompass.pdf
[2] A. Chella. Artificial Intelligence and Consciousness. University of Palermo. https://www.aaai.org/Papers/Symposia/Fall/2007/FS-07-01/FS07-01-001.pdf

Ik hoop je hiermee geholpen te hebben,
Tadjiro Velzel