PWS Energie uit bliksem • Hallo,

  Wij zijn twee VWO 6 leerlingen die een profiel werkstuk aan het maken zijn.
  Het onderwerp van dit profiel werkstuk is de mogelijkheid om de energie van bliksem te gebruiken om elektriciteit op te wekken.

  Onze eigen ideeën waren:
  Het geleiden van bliksem door middel van een laser naar een punt waar je de bliksem wil opvangen en opslaan.
  Hoe we deze energie zouden willen opslaan zijn we nog niet helemaal over uit.
  We zijn naar mogelijkheden aan het kijken om dit door middel van:

  1. Een zout oplossing te gebruiken, zout verander je qua structuur om zo de energie vast te houden.
  2. Magnetisme gebruiken.
  3. Warmt en energie uit bliksem te gebruiken voor het genereren van stoom.
  4. Kunstoffen gebruiken om de elektronen in op te slaan, om later op een gecontroleerde manier vrij te laten.

  Wij vroegen ons af of de Universiteit Delft al onderzoek naar dit onderwerp of een gerelateerd onderwerp doet.
  Als dit zo is hopen we dat het mogelijk is voor ons om een dag mee te lopen of proefjes te kunnen doen die we niet op onze school kunnen doen.

  Alvast Bedankt,
  Gerrit Bosma en Luc Okkerman
  V6
  Cs Vincent van Gogh • Beste Gerrit en Luc,

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik nog nooit had gehoord van bliksem geleiden met lasers, maar heb mij inmiddels ingelezen en wat een coole techniek! Bijgaand trouwens het artikel over deze ontdekking. Wel in het Engels, maar wellicht hebben jullie er wat aan. Ik heb ook even gekeken of wij hier onderzoek naar doen vanuit de TU Delft of uberhaubt naar energie uit bliksem opslaan, maar het ziet er niet naar uit.

  Het lijkt mij meer een onderzoek voor onderzoekers die zich met hoge energie fysica bezighouden, maar ook daar denk ik dat er niet veel bezig zullen zijn met specifiek energie uit bliksem. Een praktisch probleem is denk ik dat je zo een ongelooflijke lading elektriciteit in een keer te verwerken hebt dat dit hele grote praktische bezwaren met zich meebrengt. Wellicht zouden jullie kunnen proberen contact op te nemen met het Nikhef in Amsterdam. Zij houden zich veel bezig met hoge energie fysica en weten hier misschien wel iets over of hebben er in het verleden onderzoek naar gedaan.

  Als jullie nog een specifieke natuurkundige vraag tegenkomen als jullie je PWS onderzoek verder uitwerken kunnen jullie die altijd hier stellen.

  Succes en groetjes,
  Michiel


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.