Energie opwekken uit de rivier • Gegroet,

  Wij zijn 5 6vwo leerlingen van RSG Broklede te Breukelen.
  Wij zijn een tweetalige stroom en hiervoor hebben we een heel ander profielwerkstuk dan het reguliere VWO.

  Wij hebben een opdracht gekregen waarbij we een probleem uit een derde wereld land moeten oplossen. Dit is het probleem:

  Wij moeten energie opwekken uit een rivier in Kenia. Deze energie moet vervolgens dorpen van 15 tot 40 km verderop bereiken. Tussen de rivier en de dorpen liggen bergen van max. 3500 m hoog.

  Het moet een goedkoop en duurzaam ontwerp zijn.

  Onze vragen:

  1. Is het zinnig om de dorpen via de rivier van energie te voorzien? Het leek ons zelf nogal omslachtig maar misschien dat het wel haalbaar is?

  2. Hoe kunnen we goedkoop een generator ontwerpen? Zelf hadden we al bedacht om uit sloopauto's dynamo's te gebruiken.

  Bij voorbaat dank,

  Marleen van Bergeijk, Inge Klaver, Roswitha Leijen, Robin de Ruiter en Thang Nguyen • Hey,

  ik zie dat jullie met een vrij grote groep zijn. Ook zie ik dat jullie eigenlijk verschillende opdrachten hebben, namelijk:

  • het opwekken van de energie
  • het verplaatsen van de energie
  • het moet duurzaam zijn.

  Voor het eerste vraagstuk heb je gegevens nodig van de rivier en de omgeving. Of je een stuwdam aan kan leggen en een stuwmeer creeëren. Ook heb je dan de helling nodig van de rivier. Op basis hiervan kan je ook bepalen of het wel mogelijk is.
  Hieronder staan nog wel twee interessante sites over waterkrachtcentrales. 1 is in Nederland. Misschien kan je regelen daar langs te gaan, dat zij jullie kunnen helpen.

  [url]http://nl.wikipedia.org/wiki/Sluis-_en_Stuwcomplex_Amerongen[/url]
  [url]http://nl.wikipedia.org/wiki/Waterkrachtcentrale[/url]

  Ik hoop dat jullie hier een klein opstartje mee hebben. Mochten jullie of het duurzaam opwekken van energie meer informatie willen, dan hoor ik het graag.

  met vriendelijke groet,
  Joost


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.