PWS surround • Goedemorgen/middag/avond (afhankelijk van wanneer u dit leest)

  Wij willen ons profiel werkstuk doen over surroundgeluid, maar we willen graag weten wat we hier over kunnen onderzoeken en hoe we dit kunnen meten. Wij dachten er aan om te onderzoeken wat de verschillende plekken van de boxen voor invloed heet op de geluidskwaliteit, maar we vragen ons af hoe we dit kunnen meten. Misschien hebben jullie ook wel betere suggesties over wat we kunnen onderzoeken.
  Onze leraren willen graag dat we experimenten gaan doen, waar we dan iets over moeten kunnen berekenen omdat we NT profiel hebben iets natuurkundigs of scheikundigs. Wij gaan dus voor iets natuurkundigs en wiskunde kan dan een deel onderwerp zijn dat maakt niet uit. Dus bijvoorbeeld de plaatsing van de boxen in een woonkamer, maar wij weten dus eigenlijk niet hoe we dan iets gaan meten. Want we kunnen moeilijk bereken of het geluid "goed" is. Want dat bepalen we zelf. Dus misschien denken we te moeilijk, dat weten we niet.
  Bedankt voor de hulp alvast


 • PWS TU Delft Team

  Een zeer goedemiddag,

  Excuses dat het even heeft geduurd.
  Onze natuurkundige zal spoedig een blik op jullie vraag werpen. Mijn naam is Joris en ik ben gespecialiseerd in mechanical and marine engineering. Ik kan jullie misschien al een eindje op weg helpen.

  Jullie hebben al redelijk specifiek nagedacht over het onderwerp: Geluid. Jullie willen de kwaliteit van geluid onder verschillende configuraties van de locatie van boxen in een ruimte(?) bepalen. Deze vraag vergt echter nog wat verduidelijking. Bij mij komen 2 vragen op:

  1. Wat verstaan jullie onder de 'kwaliteit' van geluid? Het is verstandig om het woord kwaliteit te definiëren in iets kwantificeerbaars.

  2. Wat zijn jullie deelonderwerpen bij deze hoofdvraag? Aan de hand hiervan kun je een experiment gaan bedenken dat het antwoord op een deelvraag onderbouwt.

  Ik zal zorgen dat onze natuurkundige snel contact met jullie opneemt middels dit forum. Tot die tijd zouden jullie me wat meer informatie kunnen geven over bovenstaande vragen.

  Met vriendelijke groet,

  Joris Kersten • Goedemorgen,

  Allereerst hartelijk bedankt voor de reacties. We hebben nu onze hoofd en deelvragen als volgt geformuleerd:
  Hoofdvraag:
  Hoe beïnvloed de plaatsing van een surroundsysteem het surroundgeluid.
  Deelvragen
  Wat is (surround) geluid en hoe werkt het?
  Hoe creëer je verschillende geluidssystemen?
  Op welke manieren kun je een surroundsysteem plaatsen?
  Waardoor ontstaan de veranderingen in geluid?

  We zijn dus niet meer van plan om te kijken welke opstelling het beste klinkt maar te onderzoeken wat er veranderd aan het geluid als je de opstelling veranderd. Zodat we niet met begripppen als goed en slecht hoeven te werken.
  We dachten eraan om bij verschillende opstellingen het geluidsniveau bij verschillende toon frequenties te meten. We weten alleen niet zeker of hier verschil in te meten zal zijn. Zouden we nog meer variabelen kunnen meten?

  De link die u stuurde werkte overigens niet, dus zou u deze nog een keer kunnen proberen te sturen?

  Groetjes Daevy en Emile • Goedemiddag,

  Het is inderdaad een goed idee om de 2 vragen van Joris te beantwoorden voordat we jullie verder kunnen helpen.
  Misschien hebben jullie ook iets aan dit wetenschappelijk artikel.

  In dit onderzoek maken ze gebruik van een test panel. Dit lijkt erg subjectief, maar door een goed uitgedachte meetmethode kan de subjectiviteit geminimaliseerd worden.
  Er is natuurlijk heel veel mogelijk voor jullie experiment. Dit is alleen om aan te geven wat er zoal mogelijk is.

  Groet,

  Caspar Boers • Ik heb de link in bovenstaand document aangepast. Ik hoop dat jullie hem nu wel goed kunnen bekijken.

  Kunnen jullie een korte omschrijving geven van je meetopstelling en methode bij het meten van de frequentie. Gaan jullie bijvoorbeeld in een bepaalde ruimte een surround system neerzetten, hierop een geluid afspelen en de frequentie meten. Dan steeds de afstand tussen bron en ontvanger veranderen en kijken of de freqeuntie verandert?
  Waarom verwachten jullie dat de frequentie verandert?

  Groet,

  Caspar Boers


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.