PWS Wat is de beste lamp? • wij willen voor ons pws onderzoeken wat de beste lamp is,
  de beste lamp voor in huis dan. dus de hoofdvraag is wat is de beste lamp?

  de deelvragen die we bedacht hebben zijn:
  -wanneer is een lamp het beste?-(zuinigheid, kosten bij aanschaf, milieuvriendelijkheid, lichtsterkte,rendement(warmte), levensduur, hoeveelheid waarneembaarlicht, en misschien nog lichtstroom, stralingshoek en kleurweergave)

  -geschiedenis in het kort van verschillende lampen

  -onderzoek naar de criteria die een lamp het beste maken

  nu weten we niet of we de belangrijkste criteria van een lamp hebben en of we verder nog iets missen en misschien hebben jullie nog tips verder voor bijvoorbeeld de manier waarop we lampen gaan testen. we weten in ieder geval al dat de hoofdvraag goed is.

  groetjes tom en felix • Beste Tom en Felix,

  Goed begin, maar ik heb toch een paar opmerkingen. Om te beginnen de hoofdvraag: 'Wat is de beste lamp voor in huis'? Wat voor lamp bedoel je daarmee en waar/hoe ga je 'm gebruiken? Is het een spot aan het plafond die veel licht moet geven? Een badkamer lamp? Een sfeerlamp op de boekenkast? Een keukenlamp? Lamp voor op het nachtkastje? Dat definiëren is erg belangrijk; de Philips Wake Up Light is een totaal andere lamp dan spotje in het plafond.

  De deelvragen zou ik iets anders aanpakken, afhankelijk van hoe je het praktische gedeelte gaat invullen. Het is erg goed dat jullie de criteria hebben gedefinieerd waaraan je een goede lamp kunt testen, maar waarschijnlijk kan je niet al deze factoren testen/meten in jullie experimenten. Daarom zou ik het als volgt opbouwen:

  Kies een x aantal criteria die je kunt testen met de middelen op school en maak daar je deelvragen van, bijvoorbeeld:

  • Wat is de beste lichtintensiteit? (Dus welke lichtintensiteit is gewenst en na metingen kan je concluderen welke het dichtstbij komt)
  • Welke lamp heeft het hoogste redement?
  • Welke kleurweergave is optimaal? (Dus welke kleurweergave is gewenst en na metingen kan je concluderen welke het dichtstbij komt)

  Vervolgens kan je je conclusie op de hoofdvraag trekken door je overige (niet te meten) criteria ook mee te nemen in het oordeel (levensduur, etc. vanuit de literatuur en/of datasheets van de lampen).

  Afhankelijk van welke criteria je wil gaan meten, kan ik je eventueel nog wel tips geven over hoe je meetopstelling eruit moet komen te zien. • Hey,
  Wij gaan nu dus kijken wat de beste lamp voor in de huiskamer is, een spot voor aan het plafond dus. Hij moet veel licht geven en wel in de juiste kleurweergave, zuinig zijn en lang meegaan. Dus gaan we de lichtintensiteit meten en de kleurweergave. Het energieverbruik meten we ook, maar dat kunnen we ook aflezen van de verpakking. Het rendement kunnen we waarschijnlijk wel uitrekenen aan de hand van de gegevens die we meten en aflezen dus dat hoeven we niet te meten dachten wij. De levensduur kunnen we ook van de verpakking aflezen. We weten alleen nog niet hoe we de lichtintensiteit moeten meten maar daarvoor krijgen we waarschijnlijk wel hulp van onze technisch onderwijs assistent. Ook weten we niet hoe we de kleurweergave moeten meten en welke kleurweergave gewenst is in de huiskamer, de kleurweegave moet in ieder geval voor het grootste deel waarneembaar zijn met het menselijk oog.
  Groetjes tom en felix • Klinkt goed Tom en Felix!

  Voor de volledigheid kan je voor de kleurweergave nog even hier naar kijken.


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.