Sluis van de toekomst
-
Beste TU Delft,
Voor ons profielwerkstuk willen wij de sluis van de toekomst ontwerpen. Deze moet zo duurzaam mogelijk worden. Het is de bedoeling dat wij een geheel nieuw model sluis ontwerpen, die zowel energie besparend is als lang meegaat.
Onze hoofdvraag is: 'Hoe maken we een zo duurzaam mogelijke sluis?'
Het liefst willen we hierbij ook nog energie opwekken, daarnaast willen we ook nog dat de sluis gemaakt is van duurzaam materiaal.
Weet u misschien naslagwerken waarin goede informatie staat over sluizen en duurzame energie?
Groeten,
Nino, Tom & Walter
-
Hallo beste mensen,
Jullie hebben een uitdagend onderwerp voor jullie zelf gekozen. Maar het is actueel dus jullie kunnen er zeker wat mee!
Wat betreft jullie hoofdvraag; denk eerst eens na over wat jullie invulling van duurzaam is. Is dat sustainable, dus lettend op energie, of duurzaam als in durable, dat de sluis lang meegaat. Jullie onderzoek draait eigenlijk om 'ontwerpen' en daarmee is het belangrijk een programma van eisen op te stellen, zoals wij ook in ons stappenplan hebben uitgewerkt.Kies ook een omgeving. Het ene kanaal is het andere niet, afmetingen spelen een grote rol. Ook het waterverschil en de gebruiksfrequentie. Doe een klein omgevingsonderzoekje, waar is vraag naar? Of schuif dit geheel aan de kant en kies een modelomgeving.
Let bij jullie onderzoek er op dat het niet te breed wordt, baken het zo snel mogelijk af. Daar wordt het veel eenvoudiger van. Wat betreft literatuur heb ik niet veel kennis paraat. Kies eerst maar eens voor welke omgeving jullie de sluis gaan ontwerpen. Denken jullie meer aan een sluis zoals in de afsluitdijk, of meer aan een sluis zoals hier in de buurt van de maas te zien is.
Laat maar weten wat het wordt, dan help ik jullie graag verder!
Gr,
Noor -
Ha jongens,
Jullie onderwerp is gigantisch groots, dus probeer jezelf een beetje in te perken. Maak duidelijke keuzes, streep sommige onderdelen misschien alvast weg. Het ontwerpen van een sluis kun je ook als derdejaars bachelorstudent nog lastig vinden namelijk.
Stel van tevoren vast of jullie kiezen jullie meer voor een [i]ontwerp[/i] of voor een [i]onderzoek[/i]. Dit heeft immers ook invloed op jullie practicum. Het proefje zal moeten bijdrage aan jullie totaalonderzoek, anders heeft het resultaat niet zoveel zin. Bedenk wat jullie precies willen onderzoeken. Richt je je meer op energie opwekken dan kunnen jullie met huis tuin en keukenspullen zelf iets opzetten. Gebruik een fietsdynamo en verschillende waterhoogtes om aan te tonen dat dat energie opwekt. Of gaat het meer om het ontwerp van verschillende sluizen. Maak dan een kleine waterweg en probeer hier jullie verschillende ontwerpen in uit.Als het niet lukt hoor ik het wel!
Gr,
Noor -
Beste Noor,
Bedankt voor de reactie!
Wij gaan voor sustainable, maar zonder een bepaalde mate van durable heeft het bouwen van een sluis geen zin. Dus ook dit zal van belang zijn in ons PWS.Als uitgangspunt hebben we gekozen voor de Prinses Beatrixsluis. dit is dus ook de omgeving waarmee wij rekening zullen moeten houden. We zijn ook van plan om een bezoek te brengen aan deze sluis. Er is daar vraag naar een derde kolk, ook zullen wij onderzoek doen naar het energieverbruik en deze proberen te verbeteren.
Als u hierop nog op- of aanmerkingen heeft, dan horen wij dat graag.Wij zitten nog wel een beetje met het probleem dat we nog geen duidelijk praktisch onderdeel hebben. Als u hierover een idee heeft, horen wij dit graag.
Met vriendelijke groet,
Walter, Tom & Nino
-
Beste Noor,
Onze excuses voor de late reactie.
We hebben besloten om de derde kolk van de Beatrix sluis te ontwerpen, dit is dus ons hoofonderwerp. De subonderwerpen zijn sustainable en ecologie. Het plan is om uiteindelijk, nadat we de beste oplossing hebben gekozen, een werkende maquette te maken van de derde kolk. We gaan dus ontwerpen. Zou het mogelijk zijn om hierbij hulp te krijgen van TU delft? En zo ja, in welk opzicht: het meten van resultaten of het bouwen van een werkende maquette?Met vriendelijke groet,
Walter, Tom & Nino
-
Walter, Tom en Nino,
Een late reactie vind ik geen probleem hoor, het is jullie werkstuk immers! Het is goed om te zien dat jullie vorderingen maken. Jullie keuze voor het [i]ontwerp[/i] is goed. Zoals ik al eerder noemde is het nu van groots belang dat er een PvE (programma van eisen) wordt opgesteld. Hieraan kunnen jullie uiteindelijk jullie ontwerp testen.
De plannen zijn grootst dus blijf realistisch. Bepaal voor jezelf of je een maquette wilt maken die 'werkt', maar dan zonder water. Of maak een model waarbij hooguit de bewegende onderdelen worden nagebootst en waarbij er op schaal de werkelijkheid wordt nagebootst.
En: Wat is uiteindelijk jullie hoofdvraag? En de deelvragen? Wat willen jullie precies te weten komen?Hulp van de TU blijft lastig. Het is een groot orgaan waarbij kleine proeven niet zo snel gedaan kunnen worden. Ik kan jullie blijven assisteren en wanneer jullie een goed uitgewerkt plan hebben gemaakt voor een proef, uitzoeken of dat mogelijk is.
Er wordt gesproken over 'testresultaten', aan welke resultaten zitten jullie te denken? Check youtube eens, daar staan heel wat mooie huis-tuin en keukenmaquettes van verschillende sluizen. Probeer eerst eens zelf, dat kunnen we later samen uitzoeken wat er verder op de TU mogelijk is.Groet,
Noor