aerodynamica bij supersonische snelheden • Hallo,

  Wij doen ons pws over de aerodynamica van vliegtuigen en hoe deze verbeterd kan worden. Nu hebben wij op een site gelezen dat de aerodynamische eigenschappen van een vliegtuig veranderen wanneer deze sneller dan het geluid gaat(mach 1.0 of groter). Weet u hier meer van of heeft u bronnen in het Nederlands of niet al te moeilijk Engels waarin dit uitgelegd wordt?

  groet,
  Sander en Jasper • Hoi Sander en Jasper,

  Dat klopt inderdaad. Eigenlijk is het zo dat bijna elk toestel andere eisen stelt aan de vleugel en daardoor verandert ook de vorm. In principe kun je vleugels wel zo een beetje in drie categorie splitten: (1) Lage snelheden tot ongeveer 500 km/h. Dit zijn kleine prive vliegtuigjes, stunt vliegtuigjes en turboprops. Je noemt deze categorie ook subsonic of low subsonic (2) Snelheden boven de 500 km/h, waarbij delen van de lucht om het vliegtuig bijna Mach 1 bereikt. Het gaat hier om transport vliegtuigen. (3) Supersone snelheden, dus waarbij het hele vliegtuig boven Mach 1 gaat.

  Er is ontzettend veel onderzoek gedaan naar vleugels en hun vormen, maar voor een eerste indruk is wikipedia handig. Verder is het misschien handig om ook op de nasa site te kijken, daar wordt ook veel op een makkelijke manier uitgelegd.

  Dit is ook wel een handige site: http://users.telenet.be/aerodynamica/

  Kun je hier alvast wat mee?

  Groet, Hubert


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.