Enkele vragen omtrent viscositeit



  • Beste,

    Wij hebben enkele proeven gedaan voor natuurkunde, het resultaat zelf is duidelijk, maar wij kunnen dat niet goed verklaren. Voor onze proef lieten wij (speelgoed)boten varen door een bak(50L) met water. Over een bepaalde afstand leverde dit een bepaalde tijd op.
    Hierna voegden wij 1 kilo keuken zout toe aan de bak met water, om vervolgens de boten er opnieuw door te laten varen.
    Dit leverde duidelijke resultaten: de boten hadden meer tijd nodig om de zelfde afstand af te leggen.

    De viscositeit is veranderd(gestegen), maar hoe is dat te verklaren? Waarom heeft keukenzout die invloed op water, dat de viscositeit erdoor stijgt(en niet erdoor daalt)?

    Bij nog een andere proef, verhoogde wij de temperatuur in plaats van zout toe te voegen, de boten hadden toen minder tijd nodig om die afstand af te leggen. Ons vermoeden was dat dit te verklaren was door een daling van de dichtheid, maar daar zijn we niet helemaal zeker van. Verder kwam de vraag op, hoe kan een daling van de dichtheid leiden tot een daling van de viscositeit?

    Mvg,



  • beste Rick,

    het klinkt als een leuk onderzoek. Ik heb wat onderzoek gedaan en ben op de volgende sites gekomen:
    De eerste is wat algemene informatie en een kleine introductie in viscositeit.
    http://www.natuurkunde.nl/artikelen/view.do?supportId=678481
    Onderstaande site heeft ongeveer eenzelfde soort vraag.
    http://www.natuurkunde.nl/vraagbaak/view.do?request.requestId=11250
    Daarnaast is de engelse wiki erg uitgebreid. Ook gaan ze hier in op de afhankelijkheid van de temperatuur.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Viscosity
    Ik hoop dat je er hiermee uitkomt. Mocht je nog vragen hebben, dan hoor ik het graag.

    met vriendelijke groet,
    Joost


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.