Elektriciteit opwekken d.m.v. druk
-
Geachte TU Studenten,
Mijn naam is Colin Kort en ik ben een student van de middelbare school in Rotterdam: Zuidergymnasium. Mijn medestudenten en ik doen mee aan een project. Wij hebben gekozen voor het onderwerp Milieu en Ruimte. We willen graag ons idee uitleggen en feedback en tips vragen aan u.
Ons idee heeft te maken met elektriciteit. Wij willen elektriciteit opwekken met tegels die d.m.v. druk, elektriciteit opwekken. Die wordt opgewekt door een spoel met een magneet die heen en weer gaat door olie, de spoel ligt ondergronds en heeft erg dunne buizen die ervoor zorgen dat de olie heel hard perst op de magneet waardoor de magneet heen en weer gaat. Wij willen deze tegels dan neerzetten op drukke plekken waar vaak over heen wordt gelopen of gereden.Met vriendelijke groeten,
Colin Kort, Micah Akihary, Boris Dillisen, Majd Naoum, Mike van Eekeren , Ruben Aarnoudse. -
Hoi @colin,
Wat een interessant idee!
Bij dergelijke projecten is het altijd belangrijk om een soort inschatting te maken van hoeveel elektriciteit je hiermee op zou kunnen wekken. Je kunt dan afwegen of het onder de huidige omstandigheden de moeite waard is om dit te bouwen of juist dat je wat extremere omstandigheden moet opzoeken wil het rendabel zijn.Om dit te doen is het goed om eerst te kijken wat de druk is op de olie en (vooral!) hoeveel deze druk varieert. Want een constante druk kan niet worden benut, aangezien de magneet hierdoor niet in beweging wordt gebracht. Wat je magneet beweegt is dus het drukverschil tussen het moment dat er druk op de tegels wordt uitgeoefend en het moment dat er geen druk op de tegels wordt uitgeoefend. Daar moet je een inschatting van proberen te maken. Vervolgens kun je nadenken over de efficiëntie van de spoel, met welke kracht wordt de magneet door de spoel bewogen en hoeveel elektriciteit kun je hiermee opwekken.
Let wel dat je hier geen exacte getallen voor nodig hebt, een grove inschatting is al goed genoeg. Bijvoorbeeld een tegel van een vierkante meter, welk vermogen gaat dat leveren (orde 1 W, 1 kW, 1 MW of iets er tussenin?). Als je dit van tevoren doet, voorkom je eventuele teleurstelling aan het einde van het project als het toch niet mogelijk blijkt te zijn.
Ik hoop dat ik jullie hiermee heb kunnen helpen, maar als jullie verder nog vragen hebben, of misschien een keer over jullie idee willen videobellen, hoor ik het graag!
Groetjes,
Lennard