Aardbeving La Palma • Beste meneer/mevrouw

  Voor school moet ik een profielwerkstuk maken. Ik doe dit samen met een ander meisje.
  We gaan het houden over wat er zou kunnen gebeuren bij een vulkaanuitbarsting op het eiland La Palma.
  Een toekomstige vulkaanuitbarsting zou eventueel een megatsunami kunnen veroorzaken. Of dit reeël is moeten we onderzoeken.
  We hebben deelvragen zoals:
  Wat zijn in theorie de gevolgen van een aardbeving op La Palma?
  Wat maakt la Palma extra gevoelig en bijzonder? En wat zijn de risico factoren?
  Antwoorden op vragen zoals deze zijn erg moeilijk te vinden.
  Zou iemand hier ons misschien mee willen helpen?

  Mvg, • Hee Talitha,

  Allereerst ben ik benieuwd naar je precieze hoofdvraag. Dit kan immers heel wat informatie geven over de op te zoeken info. En de deelvragen zouden precies naar deze vraag moeten leiden, in de 'oplossing' mag immers geen nieuwe informatie worden gegeven.

  Jullie eerste deelvraag 'Wat zijn in de theorie de gevolgen van een aardbeving op La Palma' zouden jullie anders kunnen formuleren. "in theorie" gebruiken we eigenlijk alleen in de spreektaal, maak er van 'Wat zouden de gevolgen van een aardbeving op La Palma kunnen zijn'. Let wel; nu zouden jullie alle economische, sociale, technische, biologische gevolgen moeten bespreken en misschien willen jullie dat wel helemaal niet (afhankelijk van de hoofdvraag). Wil je een specifieker antwoord, dan moet je ook een specifiekere vraag stellen in de deelvraag. Op internet is er zat informatie te vinden over het gevolgen van aardbevingen in het algemeen. Ga vervolgens voor jezelf na of deze gevolgen ook voor La Palma gelden. Immers wat maakt La Palma bijzonder? (dit hebben jullie uitstekend gekozen als deelvraag!).

  Zelf weet ik niets over La Palma, dus jullie zouden zelf op zoek moeten gaan. Beperk je tot of tsunami's of aardbevingen. Je moet je werkstuk niet te groot maken. Zoek in het engels, dan is er meer informatie te vinden. Hier een goed artikel, dit is ook informatief en er zijn veel aardbevingreports te vinden hierbij zou je de kans kunnen uitrekenen dat er een uitbarsting plaatsvindt, dit is een heel mooi artikel.

  Het vraagt om goede zoektermen dames, dan moet het goedkomen!

  Succes!

  Gr,
  Noor • Ha Talitha,

  Dat ziet er goed uit. Wat bedoelen jullie met 'Geologische verschijnselen' en de opsomming die dan volgt? Geven jullie hierbij een uitleg van elk kopje? Begin met de basisdeelvragen; Wat zijn de gevolgen van een aardbeving? en Wat maakt La Palma bijzonder en extra gevoelig? Breidt daarna de vragen uit. Van klein naar groot om zo te noemen.
  Bij jullie laatste vraag 'Wat zijn de gevolgen voor de bevolking' gaan jullie er al vanuit dat er gevolgen voor de bevolking zijn. Deze vraag en het antwoordt ervan vallen eigenlijk onder de eerder genoemde algemene vraag 'Wat zijn de gevolgen van een aardbeving'. Deze gevolgen kun je, zoals eerder gezegd, opdelen in deelgebieden; bevolking, natuur, economie etc. Maak hier geen losse vragen van. Stel desnoods 'Wat zijn de gevolgen van een aardbeving op La Palma voor de natuur, economie en bevolking'. Dan sluit je weer extra informatie uit.
  Zonder dat jullie nu al enig onderzoek hebben gedaan, beginnen jullie al over een tsunami. Stiekem weten jullie hier nog niets over. Dat er uberhaupt over een tsunami gesproken zal worden moet uit julile deelvragen blijken. Een aparte vraag hierover is dus eigeniljk niet mogelijk. Snappen jullie wat ik hiermee bedoel?

  Denk nog even over jullie indeling na dus. Succes!

  Groetjes, Noor • Beste Noor,

  In ieder geval bedankt voor u reactie!
  Die sites zijn ook erg bruikbaar. We hebben de volgende hoofdvraag en deelvragen:

  Hoofdvraag
  Wat zou er gebeuren bij een vulkaan uitbarsting op La Palma?

  Deelvragen
  Geologische verschijnselen
  -vulkaanuitbarsting
  -megatsunami
  -aardverschuiving
  -Wat zijn in theorie de gevolgen van een aardbeving op La Palma?
  -Wat maakt la Palma extra gevoelig en bijzonder? En wat zijn de risico factoren
  Is de afstand die de mega tsunami moet afleggen wel reeel
  -Wat zijn de (tegen) argumenten welke bevestigen dat er een megatsunami ontstaat wanneer er een vulkaanuitbarsting plaats vindt op La Palma.
  -Wat zouden de gevolgen voor de bevolking zijn?
  En hoe beschermen ze zich er tegen?

  De deelvraag 'wat zijn in de theorie de gevolgen van een aardbeving op La Palma' gaan we waarschijnlijk ook veranderen. Heel erg bedankt voor de tip!

  Gr,
  Talitha


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.