PWS Aardwetenschappen • Beste mensen,

  Dit schooljaar staat het PWS weer voor de deur. Een van de moeilijke dingen is het bedenken van een onderwerp en de daarbij horende onderzoeksvraag. Nu lopen wij bij de eerste stap al een beetje vast.
  Wat ons erg interesseert zijn de onderwerpen die te maken hebben met Technische Aardwetenschappen.
  Het zou erg mooi zijn als jullie ons een beetje zouden willen helpen met het bedenken van een onderwerp en adviseren over de onderzoeksvraag.
  Zelf zaten we al een beetje te denken aan Schaliegas of aardwarmte. Maar het mooiste is als we bij ons onderwerp ook een experiment kunnen doen.

  Wij hopen dat jullie ons een beetje op weg kunnen helpen en ons een aantal interessante onderwerpen kunnen geven.

  Alvast bedankt,

  Rutger en Jonathan • Hee Rutger en Jonathan,

  Hebben jullie het stappenplan al doorgenomen dat op onze website staat? Hierin wordt je begeleidt bij de zoektocht naar een juist onderwerp. Orienteren speelt hierbij een belangrijke rol! Dat jullie nu iets rondom de technische aardwetenschappen willen doen, is hartstikke mooi want met deze keuze kun je nog alle kanten op. Je kunt denken aan bijvoorbeeld de aardkorst, hoe deze aan het verschuiven is, wat dat voor invloed heeft op het leven op aarde; denk aan aardbevingen, tsunamis etc.
  Denk aan groene energie en het gebruik van aardwarmte. Aan de verstedelijking van nederland en de noodzaak ondergronds te gaan bouwen, tegen welke problemen loop je aan.
  Vraag je bij alles af waarom iets gebeurd en zodoende komt die onderzoeksvraag vanzelf. Zoek de TU-site van aardwetenschappen door voor nog meer ideetjes en verdiep je in het onderwerp.

  Bij vragen, help ik graag! Succes.

  Groetjes,
  noor • Ha jongens,

  Na de orientatiefase over een mogelijk onderwerp voor jullie profielwerkstuk volgt met het bedenken van een hoofdvraag en niet met een deelvraag. Vraag jezelf af Wat jullie zo interessant vinden aan het onderwerp. Waar hebben jullie het vandaan? Hoe kwamen jullie erop. Er is vast wel een onderdeel dat jullie extra interesseert. De deelvragen zullen uiteindelijk de hoofdvraag moeten beantwoorden. Niet andersom.
  Wat betreft de experimenten kunnen jullie nog alle kanten op. Kiezen jullie voor de aarde als warmtebron voor bijvoorbeeld de warmtepomp, onderzoek hoe deze werkt, bouw zelf een klein schaalmodel mbv een vrieskist bijvoorbeeld. Van hieruit zouden jullie je ook helemaal op de warmtepomp kunnen focussen. Of kiezen jullie ervoor warmte juist om te zetten in elektriciteit? Of denken jullie eerder aan de convectie van de lucht? Thermodynamica. Geothermie. Ga goed op zoek op het internet en vergeet de engelse webpagina's niet.

  Succes!

  Gr,
  Noor • Hallo,

  Na wat surfen op internet, zijn we erachter gekomen dat ons aardwarmte wel een erg leuk onderwerp lijkt om ons pws over te doen. Nog een echte hoofdvraag en deelvraag hebben we nog niet volledig. Een Vraag als: wat zijn de belangrijkste processen die warmte produceren, lijkt ons wel een goede deelvraag. Maar een echte hoofdvraag is nog lastig. En hoe we eventueel een experiment kunnen uitvoeren op het gebied van aardwarmte weten we ook niet goed.

  Hopelijk kunt u ons wat adviezen geven.

  Groeten
  Jonathan en Rutger


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.