Aminozuur profielen vleesvervangers
-
Beste lezer,
Ik wil samen met mijn partner een onderzoek doen voor mijn PWS. We willen graag bepalen welke aminozuren er zitten in vlees en dat vergelijken met vleesvervangers. Zo willen wij ontdekken of het verantwoord zou zijn om van biologisch vlees over te stappen op vleesvervangers.
Dit zouden wij graag willen doen door middel van chromatografie, dit is helaas niet mogelijk op onze school. We zouden graag willen weten wat de mogelijkheden zijn op de TU Delft.alvast bedankt,
Joris & Rik -
@Joris1
Hallo Joris en Rik,Er is geen mogelijkheid om dit onderzoek te doen op onze universiteit.
Wellicht dat ik jullie wel kan helpen met het bedenken van een alternatief die voor jullie uitvoerbaar is op school. Wat willen jullie als onderzoek doen voor jullie PWS? Dus jullie hoofd- en deelvragen, want dan kunnen we samen kijken of er nog ergens wat aansluiting te vinden is.
Groetjes,
Sanne -
Dag Sanne,
Jammer dat chromatografie niet mogelijk is bij de TU.
Wel fijn dat er misschien wel andere mogelijkheden zijnOnze hoofdvraag:
In hoeverre is het verstandig om van vlees over te stappen op vleesvervangers op basis van eiwitgehalte en aminozuurprofielen.met daarbij de deelvragen:
-Welke aminozuren zitten er in vleesvervangers?
-Hoeveel en welke aminozuren heeft het menselijk lichaam dagelijks nodig?
-Eiwitten, wat zijn het? waaruit bestaan ze?
-Wat zijn vleesvervangers?
-Hoe worden vleesvervangers gemaakt?
-hoe komen we aan de eiwitten en aminozuren voor vleesvervangers?
-kun je deze vleesvervangers ook op andere manieren ‘maken’?
-welke aminozuren kunnen gehaald worden uit plantaardige stoffen?
-welke essentiële aminozuren moet de mens uit dierlijke stoffen halen?
-hoe gaan vegetarische winkels om met vleesvervangers; geven ze voorlichting aan de klanten, weten ze er zelf veel van, is het assortiment met opzet zo ingericht?
-wat naast vleesvervanger zou ook deze essentiële aminozuren kunnen leveren?
-kiezen vegetarische mensen ook bewust voor bepaalde vleesvervangers.Dit zijn onze hoofd- en deelvragen.
Zelf waren we al op de Kjeldal methode gekomen om aan te kunnen tonen welke aminozuren er in vleesvervangers zitten, maar deze methode laat alleen het aantal stikstofbindingen zien in organische stoffen. Hiermee kunnen we dus wel het aantal totale aminozuren aantonen, maar niet hoeveel er van bepaalde essentiële en niet essentiële aminozuren aanwezig zijn.
We horen graag een alternatieve proef die aansluit bij ons onderzoek,
bedankt voor het meedenken,
Joris & Rik -
@Joris1
Hallo Joris en Rik,Ik heb even nagedacht over jullie onderwerp.
Voor aminozuren ligt het denk ik erg lastig om daarbij iets van een praktisch onderzoek bij te doen. Ik heb wel wat literatuur gevonden gerelateerd aan jullie onderwerp, maar daar zit waarschijnlijk niets tussen dat jullie zomaar kunnen doen:- Artikel Cambridge
- Artikel journal of nutrition
- Artikel Elsevier
- Artikel journal of clinical nutrition
Voor eiwit extractie heb ik een ander groepje laatst aangeraden om ook wat literatuur onderzoek hierover te doen. Destijds heb ik deze bronnen met ze gedeeld:
Ik ben bang dat het eigenlijk op middelbaarschool niveau het niet realistisch gaat zijn om een praktische opdracht uit te voeren bij dit onderwerp dat echt kan bijdragen voor jullie pws.
Hebben jullie toevallig overlegd met jullie docent of er een mogelijkheid is om alleen een proefvoorschrift als aanbeveling bij te voegen in je pws, als het uitvoeren niet gaat lukken?
Dat is dan natuurlijk ook een optie. In dit alles zou je wel heel goed moeten uitleggen welke stappen er worden gedaan. Daarnaast gaat het vooral om kritsch nadenken bij onderzoek, dus geef dan vooral ook aan wat belangrijke vraagstukken zouden zijn tijdens het uitvoeren van je onderzoek.Hopelijk kunnen jullie iets met dat laatste doen voor jullie pws, want anders zullen jullie aan hele simpelen proeven moeten gaan denken, die mogelijk niet van toegevoegde waarde zijn.
Groetjes,
Sanne