het Meissner effect
-
Ik ben Arjan en ik en mijn vriend Dylan zitten in Atheneum 6 en doen ons profielwerkstuk over het Meissner effect. We hebben TU/e ook al gecontacteerd alleen daar kregen we geen respons van, en sinds wij ook niet eeuwig te tijd hebben vraag ik of het hier kan.
Wij hebben een proefje bedacht bij ons profielwerkstuk en die luid als volgt:
"Wat beïnvloed de zweefhoogte van een supergeleider als deze zich in een magneetveld bevind"
Wij hebben hiervoor nodig:
- Een supergeleider
- Een aantal magneten (variabele elektrische magneten geprefereert, maar mogen ook permanente zijn)
- Vloeibare stikstof (voor de supergeleider)
- Een liniaal
- Gewichtjes met verschillende massa's
Onze aanpak is om eerst een supergeleider te pakken en die in een zweeftoestand te brengen door die in een magneetveld te plaatsen. Vervolgens plaatsen wij er gewichten op om te kijken hoeveel invloed dat heeft op de geleider. Daarnaast willen wij de sterkte van het magneetveld aanpassen, temperatuur van de supergeleider (of nog kouder invloed heeft) en als het eventueel kan kijken wat er gebeurd als je 2 supergeleiders bij elkaar zet, of ze invloed op elkaar hebben.
Onze vraag is of dit bij jullie mogelijk is en of we dit zsm (binnen ongeveer 3 weken) kunnen uitvoeren.
Mvg Arjan en Dylan uit Breda
-
He Arjan en Dylan,
Wij hebben een aantal van deze materialen tot onze beschikking. Wel moet ik erbij zeggen dat het materiaal enigszins gebrekkig is. Geen elektromagneten, wel een klein aantal permanente magneten. De supergeleider is al oud en werkt niet heel goed meer, maar het Meissner effect zul je nog wel kunnen waarnemen. Vloeibare stikstof hebben we wel tot onze beschikking.
Binnenkort gaan wij het materiaal vernieuwen. Waarschijnlijk net te laat voor jullie om het nog te kunnen gebruiken. Maar wil je het experiment echt goed uitvoeren, dan raad ik je aan om materiaal te bestellen op de volgende sites.Groet,
Caspar