zonnewarmte
-
ZONNEWARMTE
Binnen ons gezin woedt al een tijdje een discussie.
Wij beschikken over een zwembad met daarover een te openen of te sluiten koepel van polycarbonaat van ongeveer 1 mm. (zie bijlage)
Het dispuut gaat over het verwarmen van het zwembad door de zon (we hebben ook een verwarmingselement, maar dat is in deze niet belangrijk).
De vraag luidt als volgt:
Wanneer er volop zonneschijn is, is het dan beter om de koepel gesloten te houden en de zonnewarmte de boven het water aanwezige lucht en het water door de pc panelen te verwarmen,
of
is het beter de zon op rechtstreeks op het water te laten schijnen met de koepel open, zodat de zonnestralen rechtstreeks op het water komen.
Uiteraard sluiten we de koepel na zonsondergang.
Wij komen er niet uit, vandaar de vraag aan de universiteit.
Ik hoop dat u ons op het goede spoor kunt zetten.
Bij voorbaat hartelijk dank.!
(image url)
-
Beste Fer,
Helaas is dit forum bedoeld om leerlingen te helpen bij hun technisch profielwerkstuk en niet om de vragen als de uwe te beantwoorden.
Toch zal ik hierbij een uitzondering maken omdat ik u een korte tijd in de goede richting kan sturen.
Mijn hypothese gaat uit naar de eerste optie, omdat de koepel dan werkt als een soort broeikas, dus de energie blijft langer aanwezig. Een polycarbonaatlaag van 1 mm dik zal in mijn ogen niet veel zonnewarmte wegnemen.
Om deze hypothese te controleren, kunt u het beste zelf een temperatuursensor plaatsen in het water en deze aan het einde van de dag aflezen.
Het is wel belangrijk dat u dan rekening houdt met de weersomstandigheden (temperatuur, zonkans, regen) en deze noteert.
Deze data gecombineerd kunnen na 3 metingen per optie een redelijk duidelijke conclusie geven.Met vriendelijke groet,
Stijn
-
Stijn Smits
dank je wel
Fer