Soft-landing van de eerste trap van een raket • Beste studenten,
  Ik ben nu samen met een maatje bezig met ons pws over de soft-landing van de eerste trap van een raket. Wij moeten hierbij ook een practicum uitvoeren.. Heeft iemand ideeën voor een mooi practicum? Alvast bedankt! • Onze deelvragen zijn als volgt: Wat stelt de thermodynamica voor een eisen aan de raket bij de landing?

  • Hoe beïnvloeden de omstandigheden in de atmosfeer de landing van de eerste trap van een raket?
  • Hoe houdt men de raket stabiel tijdens de afdaling tot de uiteindelijke landing?
  • Wat zou een raket die ook weer kan landen betekenen voor de wereld?
   Kan iemand ons helpen met het bedenken van een bijpassend practicum


 • Beste Gijs,

  Mooi én actueel onderwerp! Jullie deelvragen zien er prima uit, maar welke hoofdvraag beantwoorden ze? En wat willen jullie precies onderzoeken bij de eerste deelvraag over thermodynamica?

  Als je een proef wilt doen bij dit onderwerp zul je iets moeten bedenken wat de situatie van de reusable rocket nabootst. Dus een voorwerp met een te hoge snelheid afremmen naar een snelheid die laag genoeg is voor het voorwerp om veilig op de plaats van bestemming aan te komen. Daarnaast wil je ook iets met stabiliteit doen. Een proef moet inzicht verschaffen in datgene wat je probeert te onderzoeken.

  Ik zit zelf te denken aan een buis bevestigd aan een bladblazer en een los gewicht. Laat dit gewicht in de buis vallen en start de bladblazer halverwege de val. Wordt de val gebroken? Speel met hoogte en moment van starten met blazen. Eventueel zou je andere gewichten kunnen gebruiken. Wat is de kracht van de bladblazer? Hoeveel energie is er nodig om de kinetische energie van het gewicht te laten afnemen?

  Hoop dat dit jullie een richting op helpt. Hadden jullie al andere ideeën?

  Grt. Wouter


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.