Omzetten van zeewater in zoetwater. • Beste student aan de TU Delft,

  Voor ons profielwerkstuk willen wij het hebben over 'Het omzetten van zeewater in zoetwater.' . De hoofdvraag van ons profielwerkstuk is 'Hoe kunnen we zo efficiënt en goedkoop mogelijk zeewater omzetten in zoetwater?' Het liefste zouden we hiervoor een proefopstelling gebruiken. De techniek(en) die we willen gebruiken zijn: de-ionisatie en/of omgekeerde osmose. We doen dit voor het vak scheikunde.
  Zelf weten we niet zo goed wat er mogelijk is.
  We hopen dat jullie ons kunnen helpen met het bedenken van een goed uitvoerbaar onderzoek (dat we indien nodig op de TU Delft kunnen uitvoeren).

  We horen graag van u!

  Met vriendelijke groet,
  Bo Evers, Franka Mesterom en Lieke Wansink
  Arentheem Thomas a Kempis College Arnhem
  6 vwo
  Natuur en Gezondheid / Natuur en Techniek


 • PWS TU Delft admin

  @liekewansink
  Beste Bo, Franka en Lieke,

  Met zo'n soort proef zou ik jullie wel kunnen helpen. We kunnen samen een proef opzet bedenken die goed past bij jullie onderzoek. Zo'n soort proef is zelfs makkelijk uit te voeren bij jullie op school en anders kunnen we kijken naar de mogelijkheden hier.

  Voordat ik jullie kan helpen met een proef opzet zou ik graag wat meer weten over jullie PWS. Dan krijg ik een beeld van wat jullie willen onderzoeken en hoe ver jullie al zijn. Wat zijn jullie hoofd- en deelvragen? En hebben jullie je al een beetje ingelezen in mogelijke technieken? en zoja welke?

  Groetjes,
  Sanne • @Sanne-Nielsen
  Beste Sanne,

  Heel erg bedankt voor uw reactie. Sorry dat we zo laat reageren, maar we hopen dat u ons nog steeds kunt helpen.
  Onze hoofdvraag is: Hoe kunnen we op een efficiënte, goedkope en milieuvriendelijke manier zeewater omzetten in irrigatiewater?
  Deelvragen:
  -- Waar bestaat zeewater uit?/Wat zijn de eigenschappen van zeewater?
  --Waar bestaat zoetwater uit?/Wat zijn de eigenschappen van zoetwater? Wat zijn de eisen voor zoetwater?
  -- Welke verschillende ontziltingstechnieken zijn er? En wat is de beste techniek?
  (1. destillatie, 2. capacitieve de-ionisatie, 3. omgekeerde osmose)
  --Capacitieve de-ionisatie (of omgekeerde osmose) toepassen in de praktijk dmv een onderzoek en een proefopstelling.

  De meeste theorie hebben we al verzameld, we zijn nu nog opzoek naar een manier om zelf een opstelling te maken. Wij zouden het heel fijn vinden als u ons hier bij kan helpen!

  Groet,
  Lieke, Bo en Franka


 • PWS TU Delft admin

  @franka
  Hoi meiden,

  Jullie onderzoeksvragen zien er goed uit!! Hier zullen jullie goed mee vooruit kunnen.

  Hebben jullie zelf al een beetje gekeken naar hoe jullie de proeven zouden kunnen uitvoeren? Dus een lijst van benodigdheden om te zien of het mogelijk is om op school uit te voeren.

  Wellicht ook iets handigs om te gebruiken bij het zoeken hiernaar is google scholar. Deze zoekmachine van google zoekt specifiek tussen wetenschappelijke artikelen. Hier kunnen jullie wat meer vinden over methoden en onderzoek hiernaar.

  Groetjes,
  Sanne • @Sanne-Nielsen
  Beste Sanne,
  Wij ondervinden problemen met het inloggen, dus vandaar weer een nieuw account.

  Wij hebben geprobeerd uit te zoeken welke materialen we nodig hebben, helaas hebben we dat niet echt kunnen vinden. Wel hadden we een filmpje gevonden (https://www.youtube.com/watch?v=QkKQ1lMGPsU), maar we weten niet hoe zij dit precies doen. Daarnaast lijkt dit ons niet de beste en efficiëntste manier. Hopelijk kunt u ons verder helpen met de opstelling.

  Mvg,
  Lieke, Bo en Franka • Dit bericht is verwijderd!

 • PWS TU Delft admin

  @franka2
  Hoi meiden,

  Ik kan ook niet heel goed afleiden wat ze doen, maar ze geven ook aan dat dit een inefficiente manier is om het te doen. Ik was even dat filmpje aan het kijken toen ik een ander filmpje zag. Deze is heel interessant! Jullie kunnen dit misschien zelf niet doen maar wel onderzoeken hoe het zit.

  Groetjes,
  Sanne • @Sanne-Nielsen
  Beste Sanne,
  Bedankt voor uw reactie. Goede tip, dit filmpje gaan we zeker bestuderen!
  Maar zou u ons nog verder kunnen helpen met een opstelling maken? Helaas lopen we zelf een beetje vast op dit onderdeel, dus we kunnen uw hulp goed gebruiken!

  Mvg,
  Lieke, Bo en Franka


 • PWS TU Delft admin

  @franka2
  Ik kan jullie wel helpen met het maken van een proefopstelling. Het is wel aan jullie om te bedenken welke methode jullie willen testen, een beetje te onderzoeken wat je ervoor benodigd is en even uitzoeken of dit op school mogelijk is.

  Dus jullie kunnen bijvoorbeeld omgekeerde osmose doen. Als je hier een beetje over gaat lezen zie je dat het belangrijkste component een speciaal membraan is. Deze moet alleen water doorlaten. Probeer even te onderzoeken wat voor membraan dit is. Kun je makkelijk aan zo'n membraan komen? Hebben ze deze al op school? Als jullie niets kunnen vinden kan ik wellicht even kijken, maar probeer het eerst even zelf.

  Groetjes,
  Sanne


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.