magnus effect • hallo,

  wij hebben een vraag voor ons PWS. Wij doen ons PWS over het Magnus effect en nu vroegen wij ons af wij in Delft een experiment kunnen uitvoeren. Wij hebben deze proef op school al uitgevoerd, het was gelukt maar de beeldmaterialen waren niet goed genoeg om te gebruiken. Wij beschikken op school niet over de juiste materialen om deze proef zo te laten lopen om er daadwerkelijk berekeningen mee te kunnen doen.

  Wij vroegen ons dus af of Delft beschikt over :
  • Een highspeed camera
  • Een goed verlichte kamer waarin wij kunnen filmen ( als dit niet mogelijk is regelen wij zelf een bouw lamp om de kamer te belichten). deze kamer moet niet te klein zijn, ongeveer 5 meter is de minimale lengte.
  • Een tafel of vlak oppervlak waar wij het voorwerp op weg kunnen schieten

  Thom, Marlo en Giann • Hallo jongens,

  Het Magnus effect is mooi onderwerp voor je PWS! Wat is jullie hoofdvraag? En deelvragen? En wanneer is jullie deadline? Jammer dat het beeldmateriaal niet voldoende was. Dan jullie proef:

  Wat willen jullie precies onderzoeken? Als jullie de liftkracht willen afleiden vanuit het Magnus effect zijn er ook andere manieren voor. Wat willen jullie wegschieten, en waarmee?

  Grt. Wouter • hallo,

  Onze hoofdvraag van ons PWS is: wat is het verband tussen het aantal rotaties van een voorwerp en de loodrechte kracht op de bewegingsrichting. We hebben een aantal deelvragen:
  -Theorie
  -Is er een formule op te stellen over het Magnus effect?
  -Is de opgestelde formule te bewijzen met een proef?

  Met de proef willen wij dus meten of er een verband is tussen de rotaties en de loodrechte uitwijking.

  Onze deadline is in februari.

  Dan over onze proef. Wij hebben twee kartonnen bekertjes aan elkaar vast getapet en dit afgeschoten met een elastiek. Dit werkte goed. Deze bekertjes zijn erg licht daardoor werkt het effect erg goed.

  Grt. Thom, Marlo en Giann • Hallo jongens,

  Er is een formule op te stellen voor het Magnus effect, kijk hier. Als je deze formule nader onderzoekt kun je ook de conclusie trekken of er een verband is tussen de rotatiesnelheid en de liftkracht.

  Ik zal voor je moeten navragen of er op de TU een highspeed camera aanwezig is die jullie eventueel mogen gebruiken.

  Vraagje over de proef: hoe geven jullie de kartonnen bekertjes een draaiing als je het met een elastiek afschiet?

  Grt. Wouter • hallo,

  bedankt voor de link wij gaan er mee aan de slag. Het inderdaad fijn zijn als je na zou kunnen vragen of er een camera aanwezig is.

  wij geven de draaiing door middel van het elastiek door het er om heen te wikkelen. het is te zien in het volgende filmpje dan wordt het duidelijk voor gedaan. https://www.youtube.com/watch?v=Bsibe4OV0no.

  Grt. Thom, Marlo en giann • Ha jongens,

  Er is helaas geen highspeed camera ter beschikking. Hebben jullie anders niet een iPhone 5 of 6, met highspeed camera functie?

  Grt. Wouter • hallo,

  Oke dat is fijn. onze deadline is 18 februari.

  Grt. Thom, Marlo en Giann • Hoi jongens,

  Ah, ik begrijp nu wat jullie bedoelen. Ik laat het jullie weten wanneer ik beschikking heb over een highspeed camera. Wanneer is jullie deadline?

  Grt. Wouter • hoi Wouter,

  sorry voor de late reactie maar we hebben iets geregeld hoe we de proef via onze school kunnen uitvoeren. in ieder geval bedankt voor de moeite!

  mvg Thom, Marlo en Giann


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.