Aspartaam en sacharose



  • Goedemiddag,

    Wij, Banu en Lisanne, zijn twee leerlingen uit VWO 5 en zijn begonnen met ons PWS voor het vak scheikunde. Wij zijn beide geïnteresseerd in voeding en scheikundige processen en wij hebben hierdoor besloten onderzoek te doen naar aspartaam en sacharose. Onze hoofdvraag luidt: Wat is het verschil tussen de invloed van sacharose en aspartaam op het menselijk lichaam? Wij hebben verschillende opties voor deelvragen, maar we moeten er een paar schrappen want het zijn er te veel.

    • Wat is sacharose en wat is aspartaam?
    • Welke concentraties sacharose en aspartaam zijn schadelijk? (ADI-waarde)
    • Wat zijn gehalten aspartaam en sacharose in bepaalde producten? (>> praktisch onderzoek d.m.v. titreren of UV-spectrometrie.)
    • Hoeveel mg sacharose krijgt men gemiddeld op een dag binnen? (>> d.m.v. enquête?)
    • Hoe worden sacharose en aspartaam omgezet? (>> literatuuronderzoek)
    • Wat gebeurt er in het lichaam in aanwezigheid van sacharose en wat in aanwezigheid van aspartaam? (o.a. kijken naar gebit) (>> proefje met tanden in bepaalde oplossingen, hoe boost je bacteriën na die zich normaal gesproken bevinden in de mond)
    • Werken de enzymen die nodig zijn voor de verbranding van sacharose ook voor de verbranding van aspartaam?
    • Hoeveel energie komt er vrij bij de verbranding van aspartaam en sacharose?
    • Waarom zijn zoetstoffen zoet? (OH-groepen?)
    • Wat gebeurt er als aspartaam verwarmd wordt? (Valt uit elkaar en verliest zoetheid?)
    • Wat houdt een ADI-waarde in en wat is de ADI-waarde van aspartaam?

    Wij vroegen ons af of de deelvragen goed zijn en of jullie mogelijke experimenten weten die we kunnen toepassen voor ons onderzoek. Hebben jullie nog aanmerkingen en/of beschikbare informatie voor ons PWS?

    Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten,

    Banu Alkashaf en Lisanne Feenstra


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Bestse Banu en Lisanne,

    Jullie hebben redelijk wat deelvragen, maar sommige deelvragen kunnen bij elkaar. Ik zal jullie eerst even helpen met jullie deelvragen en dan kunnen we daarna samen nadenken over een proefje.

    Eigenlijk moet je bij elke deelvraag kijken onder welk deelonderwerp past het, zoals algemeen, voeding of invloed op het lichaam. Sommige deelvragen vallen onder het zelfde deelonderwerp:

    • De eerste twee vragen en de laatste kunnen eigenlijk wel samen. de ADI- waardes horen eigenlijk bij de algemene informatie over de stoffen.
    • de volgende vragen kunnen eigenlijk ook bij elkaar: Hoe worden sacharose en aspartaam omgezet? Werken de enzymen die nodig zijn voor de verbranding van sacharose ook voor de verbranding van aspartaam? Hoeveel energie komt er vrij bij de verbranding van aspartaam en sacharose? Deze kun je combineren in de deelvraag: Hoe werkt de omzetting van de stoffen in het lichaam en er een overeenkomst?

    Het is geen probleem om een iets uitgebreidere deelvraag te hebben die verschillende kleine vragen beantwoord. Als je eerste deelvraag algemeen is, dan kun je als introductie voor dat hoofdstuk vertellen wat je allemaal gaat onderzoeken over de stoffen. "In dit hoofdstuk is onderzocht wat zoetstoffen zijn, welke er zijn, hoeveel je ervan mag enzovoort."

    Probeer even de vragen opnieuw te formuleren. Desnoods met deel-deelvragen en dan zal ik daar weer even naar kijken.

    Groetjes,
    Sanne



  • Hallo!

    Heel erg bedankt voor jouw snelle reactie. Wij hebben jouw tips opgenomen in onze deelvragen en wij hebben ze nu als volgt geformuleerd:

    Invloed op het lichaam

    • Wat zijn de stoffen sacharose en aspartaam en welke concentraties zijn schadelijk?
    • Hoe werkt de omzetting van sacharose en aspartaam in het lichaam en is er een overeenkomst?
    • Wat gebeurt er in het lichaam in aanwezigheid van sacharose en wat in aanwezigheid van aspartaam? (o.a. kijken naar gebit) (>> proefje met tanden in bepaalde oplossingen, hoe boost je bacteriën na die zich normaal gesproken bevinden in de mond)

    Voeding

    • Wat zijn gehalten aspartaam en sacharose in bepaalde producten? (>> praktisch onderzoek d.m.v. titreren of UV-spectrometrie.)
    • Hoeveel mg sacharose krijgt men gemiddeld op een dag binnen? (>> d.m.v. enquête?)

    Algemeen

    • Waarom zijn zoetstoffen zoet? (OH-groepen?)
    • Wat gebeurt er als aspartaam verwarmd wordt? (Valt uit elkaar en verliest zoetheid?)

    Ik hoop dat deze deelvragen wat beter zijn. Weet jij toevallig hoe we een experiment hiervoor op kunnen zetten? Wij dachten zelf aan een experiment over de invloed op het gebit en de concentratie door middel van een spectrometer.

    Alvast heel erg bedankt.

    Hartelijke groeten,

    Banu en Lisanne


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Beste Banu en Lisanne,

    Jaa deze deelvragen zijn erg goed. Niet op aan te merken.

    De proeven over invloed op het gebit en bacterien kunnen erg interessant zijn. Van deze proeven schat ik in dat ze goed uitvoerbaar zijn en dat kan zelfs bij jullie op school. Ik kan jullie wel een beetje helpen met het maken van een proefschrift hiervoor. Wat hadden jullie voor dezze proef in gedachte? Willen jullie alleen sacharose en aspartaam vergelijken of ook ten opzichte van suiker? Wellicht willen jullie een voedingsproduct dat de zoetstoffen bevat en die vergelijken met de suiker variant.
    De proef over concentratie meten is moeilijk haalbaar. Het is een ingewikkelde en dure proef. Maar hopelijk zijn de eerste twee proeven genoeg.

    Groetjes,
    Sanne



  • Beste Sanne,

    Sorry voor onze late reactie. Wij hebben de proef over de concentratie meten geprobeerd uit te voeren. Dit is echter mislukt, omdat we op school alleen gebruik konden maken van een spectrometer die de gegevens van het absorptiegebied van aspartaam niet kan meten. Het experiment over het gebit mogen we wel doen van onze pws-begeleider, maar ze verwacht dat dit experiment niet veel nieuwe gegevens zal opleveren.

    Nu lijkt het ons interessant om te kijken naar de omzetting van aspartaam in het lichaam. Aspartaam wordt, als het goed is, omgezet in asparaginezuur, fenylalanine en methanol door middel van de spijsverteringsenzymen peptidase en esterase. Nu willen we hier een proefschrift voor maken, maar we vroegen ons in eerste instantie af of jij denkt dat het mogelijk is om deze omzetting na te bootsen.

    Met vriendelijke groeten,

    Banu en Lisanne


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Beste Banu en Lisanne,

    Ik zou niet uit mijn hoofd weten of dit kan worden gedaan. Hiervoor ik even wat literatuur gaan zoeken. Hebben jullie zelf al wat kunnen vinden over deze reacties?

    Ik zal proberen over een paar dagen wat meer informatie over de omzettingen te hebben en dan kunnen we aan de hand van wat ik heb (en jullie hebben) kijken of het haalbaar is.

    Groetjes,
    Sanne



  • Hallo!

    Bedankt voor je reactie! Wij hebben geprobeerd informatie te verzamelen over onderzoeken naar methanol wat ontstaat uit aspartaam, maar tot veel documenten die deze onderzoeken beschrijven, hebben wij geen toegang. Wij hebben contact gezocht met Dr. Monte en hij vertelde ons dat methanol wordt afgesplitst in de darmen van aspartaam door het enzym chymotrypsine uit de alvleesklier. De andere twee aminozuren die afsplitsen van aspartaam worden net zoals alle andere aminozuren verwerkt in het lichaam.

    Nu lijkt het ons heel erg interessant om door met behulp van dit enzym methanol af te splitsen van aspartaam en methanol dan aan te tonen met behulp van een spectrometer. Nu weten we niet of dit mogelijk is, maar misschien had jij een goed onderzoek of proefschrift van een onderzoek hiernaar kunnen vinden?

    Alvast bedankt!

    Met vriendelijke groeten,

    Lisanne Feenstra


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Beste Lisanne,

    Ik ga mezelf over inlezen over dit en ik kan waarschijnlijk wel veel van de artikelen lezen met mijn universiteitsaccount. Ik zal woensdag op jullie vraag terugkomen.

    Groetjes,
    Sanne


  • PWS TU Delft admin

    Beste Scholier,

    Ik ben de aankomende dagen afwezig. Ik zal begin volgende week een antwoord op je vraag hebben.

    Alvast bedankt voor het begrip.
    Groetjes,
    Sanne


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Ik heb helaas niets kunnen vinden voor jullie. Veel artikelen zijn heel oud en hebben het wel over dat methanol wordt gemaakt van aspartaam of in hogere concentratie aanwezig is wanneer iemand het gebruikt. Er is niet echt te vinden over hoe de reactie precies plaatsvind.
    Dit artikel gaat over het aantonen van aspartaam met behulp van een enzym die het omzet in methanol. Ik weet alleen niet of jullie aan het enzym zouden kunnen komen voor de proef.

    Groetjes,
    Sanne



  • Hallo,

    Bedankt voor je reactie! Wij hebben te moeilijk gedacht, want aspartaam breekt al af bij temperaturen boven de 40 *C en hierbij komt methanol vrij. We wilden dit aantonen dmv destilleren, maar dit ging niet helemaal goed. Omdat de aantoning van methanol niet helemaal lekker loopt en de tijd begint te dringen, willen we misschien gaan kijken naar de productie van aspartaam. Er bestaat een proefschrift voor deze productie van de TU Delft, dus wij vroegen ons af of het mogelijk is om dit te kunnen doen op de TU Delft of in een anders lab. Is dit mogelijk denk je ?

    Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten,

    Lisanne Feenstra en Banu Alkashaf


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Hebben jullie dit proefschrift en kunnen jullie deze wellicht sturen?

    Dan zou ik even voor jullie kunnen kijken, maar ik kan niets beloven.

    Groetjes,
    Sanne



  • Hoi!

    Dit is de link naar het proefschrift, het is wel al een beetje gedateerd, maar misschien is dit wel goed uitvoerbaar: https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:7867b470-2909-43ea-bc3a-c625cff184cd

    We gaan zoeken voor meer informatie. Bedankt alvast!

    Groetjes


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Ik heb een vraag uitstaan bij iemand op de TU Delft om te zien of er iets mogelijk is.

    Groetjes,
    Sanne



  • Hoi!

    Heb je toevallig al iets gehoord of het mogelijk is dat wij de synthese van aspartaam kunnen uitvoeren in een laboratorium ?

    Groetjes, Banu Alkashaf en Lisanne Feenstra


  • PWS TU Delft admin

    @LisanneFeenstra
    Ik heb vandaag een reactie gehad van de professor dat het helaas niet gaat lukken. Dit komt omdat het een enzymatische katalyse is en dit heel ingewikkeld is, de proef gaat dagen duren onder intensieve begeleiding. En de belangrijkste reden is omdat de reactie redelijk giftig blijkt te zijn. Om deze zelfde reden is de laatste aspartaam fabriek in Nederland meer dan 10 jaar geleden gesloten.

    Sorry jongens :(


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.