PWS hovercraft • Hallo

  Wij zijn bezig met ons pws over hovercrafts en nu komen we bij de proefjes niet helemaal goed uit. Wij hebben nog niet zo'n goede proef bedacht die we kunnen uitvoeren. Ik weet niet of jullie ideeën hierover hebben wat we kunnen doen.

  Jesse & Kars • Hoi Jesse en Kars,

  Dat is een behoorlijk algemene vraag die jullie stellen. Voordat ik jullie kan helpen moeten jullie eerst aangeven wat jullie hoofdvraag is en welke deelvragen jullie hebben. Wat voor probleem willen jullie onderzoeken? Waar liggen jullie interesses? Als jullie dit nog niet weten, is dat de belangrijkste eerste stap. Pas daarna kun je gaan nadenken over een proef en een praktisch gedeelte. Kijk ook even naar het stappenplan op deze website.

  Groeten,
  Matthijs • Hoi Jesse en Kars,

  Dat is al een stuk duidelijker! Bedankt voor de info. Volgens mij zijn jullie al een heel eind op weg. Bedoelen jullie met "de kracht die de hovercraft kan leveren" de liftkracht of de voortstuwende kracht, of allebei?

  Als jullie d.m.v. experimenten kunnen vaststellen wat het antwoord op jullie hoofdvraag is, is dat al een heel mooi PWS volgens mij. Je kunt namelijk behoorlijk veel aspecten bekijken, en jullie moeten zelf bepalen hoe ver je hier in wilt gaan. Het volgende kun je over denken:

  1. Als je kijkt naar de liftkracht en verschillende propellers, houdt je dan het vermogen dat de hovercraft mag gebruiken constant? Dat is wel zo eerlijk voor de vergelijking.
  2. Als je het vermogen niet constant hoeft te houden, zou je kunnen kijken naar wat de maximale liftkracht van jullie hovercraft is. Een grotere propeller vraag waarschijnlijk meer vermogen en dus batterijen e.d., maar dat wordt ook weer zwaarder en dus moeilijker op te tillen. Hier zal vast ergens een optimaal punt in zitten.
  3. Je kunt ook kijken naar de beste propeller voor het voortstuwen van de hovercraft.

  Ik denk dat jullie niet bang hoeven te zijn dat er niet genoeg natuurkunde in de proeven zit.

  Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben!

  Groeten,
  Matthijs • Hallo Matthijs

  Wij hebben als hoofdvraag: Wat is het verband tussen een grotere propeller en de kracht die de hovercraft kan leveren? en als deelvragen:
  -Wat is een hovercraft precies?
  -Welke krachten werken er op een hovercraft?
  -Hoeveel invloed hebben de propellers op de lift van de hovercraft?
  -Hoe hebben de afmeting en de vorm van de propeller effect op de opwaartse en voortstuwende kracht?
  -Zit er verschil in de kracht die een hovercraft kan leveren als je de propeller verandert
  -Is er een verhouding tussen de opwaartse kracht en voortstuwende kracht. Zo ja, welke.
  -Wat voor invloed heeft de propeller op de kracht die de hovercraft kan leveren
  -Welke propeller genereert de grootste snelheid en heeft de propeller hier wel invloed op.
  Wij hebben ook al een hovercraft gebouwd, deze is op schaal gebouwd, hiermee willen wij de proeven doen. Wij hadden als eerste proef kijken hoeveel massa hij omhoog kan ''houden'' en dat voor verschillende propellers doen. Wij willen nu nog meer proeven doen met onze hovercraft, alleen wij weten niet welke goed genoeg zijn en ook genoeg natuurkunde in zich hebben.

  Jesse & Kars • Hallo Matthijs

  Wij hebben met onze begeleider gesproken en die wilde graag dat we wat dieper de natuurkunde ingaan. Hoe zouden wij dat het beste kunnen aanpakken? We hebben als eerste gekeken wat de beste propeller was, hiervoor hebben we drie propellers genomen en gekeken hoeveel massa de hovercraft nog omhoog krijgt voordat hij niet meer omhoog kan. We wilde nog meer proeven doen met verschillende propellers en het vermogen gelijk houden, maar welke weten we nog niet. Heb jij nog ideeën hiervoor

  Jesse en Kars • Hoi Jesse en Kars,

  Dit is wat er bij mij opkomt als ik aan hovercrafts denk:

  1. Wat is de invloed van de ondergrond op het voortbewegen van de hovercraft? Is er een verschil tussen steen/zand/aarde en bijv. water?

  2. Wat is de invloed van de skirt die de lucht onder de hovercraft houdt? Kun je het design hiervan optimaliseren?

  3. Is een hovercraft veel efficiënter in het voortbewegen dan een vergelijkbaar voertuig op wielen?

  Misschien kunnen jullie uit deze vragen nog wat inspiratie halen.

  Groeten,
  Matthijs • Hoi Jesse en Kars,

  Als je de trekkracht hebt gemeten kun je inderdaad de arbeid die de hovercraft levert berekenen. Je zou dit kunnen gebruiken om het effectieve vermogen van de hovercraft te bepalen. Je hebt daarvoor de snelheid en/of de tijd nodig. Volgens mij zitten jullie op de goede weg dus.

  Groeten,
  Matthijs • Hallo Matthijs,

  Wij zitten met een vraag, als wij de trekkracht hebben berekend, kunnen we dan die kracht ook gebruiken om de arbeid uit te rekenen. We willen dan de afstand meten die hij afgelegd heeft. Kunnen we dan hieruit ook het vermogen berekenen door de snelheid te meten over een bepaalde afstand. • Bedankt, we gaan ermee aan de slag • Hoi Jesse en Kars,

  Wat betreft de batterij: mAh is een maat voor de capaciteit van de batterij, en wil zeggen dat de batterij een uur lang 380 mA zou kunnen leveren. De vraag die jullie stellen kun je dus niet helemaal beantwoorden, tenzij je bedoelt hoeveel mA de batterij 45 minuten maximaal kan leveren. Dit kun je berekenen door bijvoorbeeld de totale energie in de batterij te berekenen, en dan te kijken hoeveel ampere je kunt leveren zodat al deze energie in 45 minuten wordt opgebruikt.

  Wat betreft de arbeid: wat voor kracht zou je precies in stilstaande positie willen meten? Denk aan de arbeid die een auto levert. Je berekent dit door de kracht die de motor tijdens het rijden levert te vermenigvuldigen met de afstand waarover deze kracht wordt geleverd.

  Laat even weten of dit helpt!

  Groeten,
  Matthijs • Hallo Matthijs,

  Als we de arbeid willen berekenen moeten we dan de kracht over een afstand meten of de kracht in stilstaande positie meten en dan vermenigvuldigen met de afstand die hij heeft afgelegd

  groeten
  Jesse en Kars • Hoi Matthijs,

  Ik kom niet helemaal uit deze vraag: een batterij heeft 380mAh hoeveel mA geeft de batterij dan in 45 minuten?
  Ik heb verschillende ideeën, maar wat is juist?
  Gr. Jesse en Kars • Hallo Matthijs,

  Bedankt voor de informatie, we gaan hiermee aan de slag.

  gr. Jesse en Kars


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.