Bewegen in de ruimte • Voor mijn profielwerkstuk ben ik op zoek naar de werking van natuurkundige wetten in de ruimte. Het gaat hier vooral om de beweginswetten van Newton en de momentenwet. Ik doe namelijk onderzoek naar hoe het er zou uitzien als er geprobeerd wordt te dansen in de ruimte.
  Ik zou graag informatie willen of deze wetten ook werken in de ruimte (atmosfeer) en op welke manier ze dan eventueel werken.
  Heel erg bedankt! • Hoi Jolijn,

  Leuk dat je wilt onderzoeken hoe krachten in de ruimte werken. Er gelden in de ruimte dezelfde natuurkundige wetten als op aarde. Verschil is dat de aarde (of een ander hemellichaam) zover van je afstaat dat je de invloed van hun zwaartekracht niet merkt. Met andere woorden: je bent gewichtloos en blijft zweven. Dit effect merk je zowel in als buiten het ruimteschip. Als je je daarbij ook nog eens buiten het ruimteschip bevindt, merk je én niks van de zwaartekracht én niks van eventuele wrijving. Dit komt omdat er in de ruimte een vacuüm heerst, er is geen medium (zoals lucht op aarde) die je zou kunnen afremmen als je beweegt.

  Let op dat de atmosfeer niet hetzelfde als de ruimte is! We spreken pas over "de ruimte" als je meer dan 100 km boven het aardoppervlak bent. Dit is de zogenoemde Kármánlijn. De atmosfeer kun je zien als een dikke deken vol deeltjes over de aarde, die er voor zorgt dat er een leefbaar klimaat op aarde heerst. Het beschermt voor een deel tegen schadelijke straling van de zon overdag en houdt de warmte vast 's nachts. Als we geen atmosfeer hadden zou het 's nachts wel -200 graden kunnen worden.

  Probeer je even goed in te lezen over de verschillen tussen de aarde, de atmosfeer en de ruimte en kijk dan kritisch naar wat je wilt onderzoeken. Kijk daarna hoe deze verschillen betrekking hebben op de drie wetten van Newton. Dansen in de ruimte is net als dansen op aarde, alleen dan zwevend.

  Lees meer over:
  Gewichtloosheid
  Vacuüm
  Wrijving
  Aardatmosfeer
  Kármánlijn

  Grt. Wouter


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.