PWS - Modelraket • Beste Wouter,

  Wij hebben eerder contact gehad met de mail over het testen van een modelraket. Bijgaand de informatie en de proefopzet die we graag zouden willen uittesten.

  Met vriendelijke groet,
  Nils Boertjes en Ciarán Lichtenberg • Hoi jongens,

  Ik heb voor jullie nagevraagd, maar de lage snelheids windtunnels van de TU worden op dit moment allemaal gebruikt voor onderzoek. Dit betekent dat er doorgaans grote ingewikkelde opstellingen staan die niet zomaar even verplaatst of afgebroken kunnen worden, helaas.

  Ik heb even voor jullie doorgezocht en ik vond een manier om een eenvoudige windtunnel zelf te maken. Deze windtunnel wordt ook gebruikt voor het bepalen van de stabiliteit van een modelraket. Zie hier: http://www.apogeerockets.com/downloads/Newsletter252.pdf

  Dit is misschien ook nog wel handig: http://www2.estesrockets.com/pdf/2831_Estes_Model_Rocket_Projects.pdf

  De DRRA hebben jullie waarschijnlijk al gevonden.

  Verder is het NASA Education Center een goede bron van informatie, ook voor modelraketten. http://exploration.grc.nasa.gov/education/rocket/shortr.html. Kijk met name even naar de uitleg over het bepalen van de center of gravity (cg) en de center of pressure (cp). Stabiliteit heeft hier alles mee te maken.

  Over jullie hoofdvraag: ik neem aan dat jullie een raket op bakpoeder en azijn maken als het over huis- tuin- en keuken materiaal gaat? Misschien goed om dit te specificeren.

  Deelvragen: de eerste deelvraag zou over stabiliteit moeten gaan. Daarna kun je gaan testen met vliegen en hoogte. Houd de hoeveelheid en het soort brandstof constant als je verschillende vormen wilt op hun vlieghoogte wil testen. Houd de vorm constant als je met verschillende mengsels brandstof gaat werken.

  Jullie project omvat een hoop proeven, dus zorg dat je goed nadenkt over de opzet. Probeer behalve praktische testen ook in theorie te berekenen wat de hoogte kan worden, wat het drukpunt is, etc.

  Als jullie vragen hebben, stel ze verder hier.

  Succes!

  Grt. Wouter • Beste Wouter,
  Wij willen toch graag maandag komen naar de workshop. Als het goed is staan we nog ingeschreven? Hoe laat moeten wij daar zijn en is het afgelopen?

  Nils en Ciaran • Beste Nils en Ciaran,

  Ik zag helaas jullie berichtje te laat. 23 december is de volgende workshop!

  Grt. Wouter


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.