@Geurt-Haverlag

Er wordt hier van alles gedaan op het gebied van kernfysica, zou je deze vraag ietwat kunnen specificeren?

Onderzoek hiernaar wordt gedaan om te begrijpen hoe het allemaal werkt, maar ook omdat het heel veel toepassingen heeft op verschillende gebieden (denk bijvoorbeeld aan de medische sector, energie sector)

Dit komt vooral doordat men dacht dat instabiele atomen/radioactiviteit/atoomsplitsing etc. allerlei toepassingen zou kunnen hebben, wat inderdaad ook is gebleken.

Dat weet ik niet precies, het heeft er in ieder geval wel voor gezorgd dat de veiligheidseisen omtrent radioactiviteit verscherpt zijn, zowel in het onderzoek als in het dagelijks leven. Vroeger maakte sommige alledaagse producten gebruik van radioactief materiaal, denk aan wijzers van horloges, rookmelders en verschillende soorten verf. Dat is nu verboden.

Ik ben zelf geen bommen-expert en ik neem aan dat het wel over kernbommen hebt. Maar ik weet wel dat nucleaire bommen als ze hoog in de atmosfeer afgaan ze het zogenaamde Electromagnetic pulse (EMP) veroorzaken.

Het is natuurlijk afhankelijk van de stralingsdosis waaraan je wordt blootgesteld. Dit is wat een acute hoge dosis met je kan doen.

Hoe bedoel je deze vraag?

Graag zou ik vraag 1 en 7 iets duidelijker hebben/meer specifiek!
Ik hoor van je.

Groet,

Thom