Beste TU,
Voor ons PWS willen we op een duurzame manier drinkwater maken uit zeewater om het waterprobleem op te lossen in de wereld.
Op onze school zijn er maar een bepaald aantal plekken per vak beschikbaar en wij willen ons onderzoeksvoorstel inleveren bij het vak scheikunde. Om die plek te krijgen moeten we latern zien dat we er al mee bezig zijn en al goed over na hebben gedacht.
Willen jullie misschien naar ons voorstel kijken om te kijken wat we aan moeten scherpen en als jullie suggesties hebben voor extra deelvragen zijn die ook altijd welkom. Denken jullie dat we het breder moeten maken en dan ook bijvoorbeeld naar rivierwater moeten kijken of ons juist specifiek op het zeewater moeten rochten?
We willen ook graag iets practisch tijdens ons onderzoek doen, alleen weten we nog niet precies wat… als jullie daarvoor ideeen hebben zijn die ook altijd welkom!
Hieronder plak ik ons voorstel!
Wereldwijd hebben we te maken met een ernstig steeds groter wordend probleem. In steeds meer landen dreigt er een drinkwatertekort. Dit is al jaren een probleem in landen waar het klimaat sowieso droog is, maar dit probleem breidt zich steeds verder uit naar alle andere landen. Een voorbeeld hiervan is Spanje, waar nu al een droogte-noodtoestand afgekondigd is.
Gelukkig hebben we een immens grote bron die een goede oplossing zou kunnen zijn voor dit probleem, de zee. Deze bron wordt nog niet voldoende benut. Een van de redenen is dat dit water allerlei schadelijke stoffen bevat die we niet zomaar kunnen drinken zoals het zout.
Er zijn nu al een aantal manieren om van zeewater drinkwater te maken, maar die kosten veel energie en veel geld.
Wij willen in ons profielwerkstuk onderzoeken hoe je van zeewater drinkwater kan maken op een duurzame en relatief goedkope manier, zodat zeewater een oplossing kan zijn voor het drinkwatertekort.
We hebben ook al nagedacht over een opzetje van ons onderzoek qua deelvragen:
Deelvragen:
-waarom is zeewater niet drinkbaar?
-samenstelling zeewater (ook zelf bekijken dus niet alleen literatuur) en wat is schadelijk
-gevolg op de organismen qua schadelijke stoffen dus wat eruit moet
-welke manieren bestaan er nu al en wat zijn de nadelen/voordelen?
-destilleren
-watermaker op een boot
Etc..
-nu drinkwater uit zeewater Nederland
-hoe zouden we dit het meest duurzaam kunnen maken?
-welke onderzoeken zijn er al bezig qua duurzaamheid voor-en nadelen
-interviews met bedrijven/universiteiten
-hoe zouden we de restproducten zoals pekel en warmte kunnen hergebruiken?
-hoe zou dit op grote schaal gebruikt kunnen worden om het probleem op te lossen?
Voor de derde mogelijke deelvraag hebben we een beetje gekeken naar lopende projecten, zoals het project van MIT waarbij ze zonlicht gebruiken om zeewater te ontzilten, het bedrijf HydroVolta in België heeft ook een oplossing gevonden voor het grote probleem en de universiteit van Wageningen is ook bezig met de SeaHydrogen. Daarnaast hebben dan al contact gezocht met HydroVolta en Wageningen om te vragen of we daar een keer langs zouden mogen komen of een belafspraak mogen maken.
Als we uiteindelijk weten welke methode het beste is zouden we hier ook een practisch deel aan toe willen voegen
Groet,
Agnès en Katelijne