Dag Stijn,
Bedankt voor je reactie. We hebben ons tot nu toe gefocust vooral op de werking van het model en hoe we hiermee kunnen testen.
De statische factoren zijn:
- De zwaartekracht
- Het drukverschil
Hiervoor kunnen we een statische kracht op het model in het programma zetten. Voor de dynamische factor: Marsquakes, is simulatie lastiger. We hebben qua bronnen hiervoor gekeken naar de werking van een '1 degree of freedom' massa-veersysteem, informatie over eigenfrequenties en naar de Insight mission. De Insight mission heeft onder andere data over marsquakes verzameld. Deze data hebben we nodig voor het model.
Het bekijken van het massaveersysteem leek ons belangrijk omdat we op deze manier een aardbeving in het model kunnen simuleren a.d.h.v. een statische kracht. Door de piekversnelling (waarbij we ervan uitgaan dat dit ook in de meeste schade aan de constructie resulteert) veroorzaakt door de aardbeving als input te gebruiken in combinatie met de demping van ijs als materiaal krijgen we een outputversnelling. Deze outputversnelling kunnen in het model verwerken als een versnelling op de constructie, waarbij we dit in de horizontale richting en verticale richting doen (aangezien een aardbeving in beide richtingen kracht uitoefent op de constructie).
De grootte van de krachten komt overeen met de maximale kracht tijdens de aardbeving, die volgt uit de grootste piek in het trillingsdiagram van de aardbeving, op het gebouw in de gestelde richting. Zo weten we of onze ijsconstructie de maximale spanningen kan weerstaan. Het is eenvoudiger om met statische krachten te werken in het model, vandaar dat we in eerste instantie naar deze methode kijken.
Groeten,
Matthias