Goedendag, ik heb lang nagedacht en besproken met mijn PWS begeleider wat de prothese precies moet kunnen uitvoeren. Het meest belangrijke is dan natuurlijk dat de prothese op een hand lijkt en dus ook soortgelijke functies heeft. Bij voorkeur kunnen alle vingers dus individueel bewegen, maar de arm zelf hoeft niet te bewegen. Ik heb een lijstje opgesteld met de belangrijkste bewegingen die de hand moet kunnen maken, namelijk:
-Open palm; Alle vingers blijven gestrekt. Ik neem aan dat dit als het ware de rustpositie van de robot hand zal zijn.
-Power grip, waarbij de hand sluit in een vuist en dus alle vingers met gelijke kracht aangestuurd worden. Dit is de meest belangrijke manier waarop voorwerpen worden vastgehouden.
-Precision pinch waarbij alleen de wijsvinger er de duim aangestuurd worden zodat deze op elkaar rusten, handig voor het oppakken van een dun of klein voorwerp.
-Ball grasp waarbij alle vingers behalve de duim eigenlijk aangestuurd moeten worden, voor het vasthouden van ronde objecten zoals bijvoorbeeld een bal of een glas.
-Key grip waarbij als het ware alleen de duim wordt aangestuurd en op de zijkant van de wijsvinger moet komen te rusten. Denk daarbij aan de manier waarop je een sleutel vasthoudt.
Natuurlijk zou het fijn zijn als we ervoor kunnen zorgen dat de reactietijd van de prothese zo kort mogelijk is. Het vermogen van de servo’s is voor nu nog even de vraag aangezien mijn begeleider en ik nog moeten kijken welke er op school beschikbaar zijn en welke het beste zouden werken. Wel heb ik besloten dat ik het voor nu veilig wil houden door (om mee te beginnen) een maximaal gewicht van een halve kilo aan te houden voor de voorwerpen. Ook heb ik kunnen regelen dat ik deze week gebruik kan maken van de 3D printer.
Met vriendelijke groet,
Nawal