Hoi!
Heb je toevallig al iets gehoord of het mogelijk is dat wij de synthese van aspartaam kunnen uitvoeren in een laboratorium ?
Groetjes, Banu Alkashaf en Lisanne Feenstra
Hoi!
Heb je toevallig al iets gehoord of het mogelijk is dat wij de synthese van aspartaam kunnen uitvoeren in een laboratorium ?
Groetjes, Banu Alkashaf en Lisanne Feenstra
Hoi!
Dit is de link naar het proefschrift, het is wel al een beetje gedateerd, maar misschien is dit wel goed uitvoerbaar: https://repository.tudelft.nl/islandora/object/uuid:7867b470-2909-43ea-bc3a-c625cff184cd
We gaan zoeken voor meer informatie. Bedankt alvast!
Groetjes
Hallo,
Bedankt voor je reactie! Wij hebben te moeilijk gedacht, want aspartaam breekt al af bij temperaturen boven de 40 *C en hierbij komt methanol vrij. We wilden dit aantonen dmv destilleren, maar dit ging niet helemaal goed. Omdat de aantoning van methanol niet helemaal lekker loopt en de tijd begint te dringen, willen we misschien gaan kijken naar de productie van aspartaam. Er bestaat een proefschrift voor deze productie van de TU Delft, dus wij vroegen ons af of het mogelijk is om dit te kunnen doen op de TU Delft of in een anders lab. Is dit mogelijk denk je ?
Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten,
Lisanne Feenstra en Banu Alkashaf
Hallo!
Bedankt voor je reactie! Wij hebben geprobeerd informatie te verzamelen over onderzoeken naar methanol wat ontstaat uit aspartaam, maar tot veel documenten die deze onderzoeken beschrijven, hebben wij geen toegang. Wij hebben contact gezocht met Dr. Monte en hij vertelde ons dat methanol wordt afgesplitst in de darmen van aspartaam door het enzym chymotrypsine uit de alvleesklier. De andere twee aminozuren die afsplitsen van aspartaam worden net zoals alle andere aminozuren verwerkt in het lichaam.
Nu lijkt het ons heel erg interessant om door met behulp van dit enzym methanol af te splitsen van aspartaam en methanol dan aan te tonen met behulp van een spectrometer. Nu weten we niet of dit mogelijk is, maar misschien had jij een goed onderzoek of proefschrift van een onderzoek hiernaar kunnen vinden?
Alvast bedankt!
Met vriendelijke groeten,
Lisanne Feenstra
Beste Sanne,
Sorry voor onze late reactie. Wij hebben de proef over de concentratie meten geprobeerd uit te voeren. Dit is echter mislukt, omdat we op school alleen gebruik konden maken van een spectrometer die de gegevens van het absorptiegebied van aspartaam niet kan meten. Het experiment over het gebit mogen we wel doen van onze pws-begeleider, maar ze verwacht dat dit experiment niet veel nieuwe gegevens zal opleveren.
Nu lijkt het ons interessant om te kijken naar de omzetting van aspartaam in het lichaam. Aspartaam wordt, als het goed is, omgezet in asparaginezuur, fenylalanine en methanol door middel van de spijsverteringsenzymen peptidase en esterase. Nu willen we hier een proefschrift voor maken, maar we vroegen ons in eerste instantie af of jij denkt dat het mogelijk is om deze omzetting na te bootsen.
Met vriendelijke groeten,
Banu en Lisanne
Hallo!
Heel erg bedankt voor jouw snelle reactie. Wij hebben jouw tips opgenomen in onze deelvragen en wij hebben ze nu als volgt geformuleerd:
Invloed op het lichaam
Voeding
Algemeen
Ik hoop dat deze deelvragen wat beter zijn. Weet jij toevallig hoe we een experiment hiervoor op kunnen zetten? Wij dachten zelf aan een experiment over de invloed op het gebit en de concentratie door middel van een spectrometer.
Alvast heel erg bedankt.
Hartelijke groeten,
Banu en Lisanne
Goedemiddag,
Wij, Banu en Lisanne, zijn twee leerlingen uit VWO 5 en zijn begonnen met ons PWS voor het vak scheikunde. Wij zijn beide geïnteresseerd in voeding en scheikundige processen en wij hebben hierdoor besloten onderzoek te doen naar aspartaam en sacharose. Onze hoofdvraag luidt: Wat is het verschil tussen de invloed van sacharose en aspartaam op het menselijk lichaam? Wij hebben verschillende opties voor deelvragen, maar we moeten er een paar schrappen want het zijn er te veel.
Wij vroegen ons af of de deelvragen goed zijn en of jullie mogelijke experimenten weten die we kunnen toepassen voor ons onderzoek. Hebben jullie nog aanmerkingen en/of beschikbare informatie voor ons PWS?
Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten,
Banu Alkashaf en Lisanne Feenstra