[PWS] Rc car op zonne-energie • Hallo,

  Voor ons profielwerkstuk zijn wij van plan om een wagentje (rc) op zonne-energie te laten rijden. We willen een rc auto uit elkaar halen en dan het chassis, servo en afstandbediening gebruiken.
  Het leek ons het beste als er ook een accu in komt, want als het autootje in de schaduw komt te staan moet hij nog door kunnen rijden. Het wagentje moet zo licht mogelijk worden om de snelheid zo hoog mogelijk te krijgen, daarom zullen we lichte materialen gebruiken.
  We zijn nog druk opzoek naar een rc car en een zonnepaneel die genoeg energie kan leveren.

  We hebben nog een aantal vragen voor jullie:

  • Wat voor een accu is het handigst om te gebruiken?
  • Wat voor soort zonnepanelen hebben het meeste rendement en zijn betaalbaar? (we hebben een schoolbudget.)
  • Raden jullie een bepaald merk/type zonnepanelen aan voor kleine projecten zoals deze?
  • Wat is beter: meerdere kleine zonnepanelen of 1 grote? (Ongeveer zelfde oppervlakte)
  • Is het theoretisch mogelijk om de motor (waarschijnlijk 12v) direct aan te sluiten op de zonnepanelen en zo genoeg stroom te produceren om het voertuig vooruit te krijgen met een redelijke snelheid? Of zou hier een accu tussen moeten die ervoor zorgt dat het voertuig constant wordt aangedreven?
  • In het geval er een accu nodig is, hoeveel mAh is genoeg voor een dergelijk project?

  We zijn nog van plan om een keer langs de TU delft te gaan.

  Mvg,
  Robert en Tom • Beste Robert en Tom,

  Klinkt als een mooi project! En ook absoluut haalbaar. Jullie stellen een heleboel vragen, bij deze zoveel mogelijk antwoorden.

  Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende zonnecellen commercieel beschikbaar. Kijk bijvoorbeeld maar eens rond op www.conrad.nl of www.dealextreme.com. Je kan denk ik het best je zonnecel kiezen op basis van de auto die je gaat aandrijven, maar één van de eerste criteria zal gewicht zijn.

  Hoe sterk je zonnecel moet zijn, is afhankelijk van de motor die je wil aandrijven. Zoals je begrijpt is elke RC auto weer anders. Zoek een RC auto die relatief weinig vermogen (stroom maal spanning van de accu) nodig heeft en een DC accu gebruikt, want uit een zonnepaneel komt altijd DC spanning en geen AC spanning.

  Dus ik raad jullie aan eerst een auto uit te zoeken met bovenstaande criteria en dan de volgende stap gaan maken! Als jullie meer hulp nodig hebben of zodra jullie de auto hebben, schroom niet je vragen te stellen op dit forum!

  Succes en veel plezier! • Dag Berend,

  Inmiddels een weekje verder, we zullen het forum op de hoogte houden van onze progressie en vragen stellen indien dit nodig is. We zijn op het moment bezig met het verzamelen van voorinformatie en de geschikte onderdelen voor ons onderzoek. Bedankt voor je snelle enthausiaste reply!

  Mvg,

  Robert en Tom • Succes,

  ik ben benieuwd!


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.