PWS Machu picchu • Ha,

  Een experiment is, zoals ik al eerder noemde, met verschillende constructies het aardbevinglab in van het Science Center. Door een trillende grond worden op deze manier de gebouwen omgeschud. Welke constructie past hier dan het beste bij? Je kunt bijvoorbeeld in de proef aantonen dat gebouwen van meer lagen, vatbaarder zijn voor schade dan laagbouw. In een berekening kun je dit proberen te bewijzen. Of misschien kunnen jullie wel een verschil ontdekken tussen loszittende onderdelen en vastgeschroefde onderdelen. Welke neemt meer trillingen op? En welke constructie blijkt uiteindelijk, ondanks de trillingen, beter te blijven staan.

  Je kunt ook specifieker naar materialen kijken. Verschillende muurtjes bouwen van hout, baksteen, klei - ontdekken welke het sterkst is.

  Meer informatie over de bouwstijlen van Machu Picchu vraagt om goede zoektermen. Hebben jullie het al in het engels geprobeerd?

  Het is goed dat jullie al proberen te convergeren wat betreft onderwerpkeuze. Maar het kan nog sterker. Bij verschillende materialen, waar moet ik dan aan denken? Doelen jullie op hout/klei/staal of verschillende soorten mortel. Benoem dit steeds voor jezelf. Kies je misschien alleen voor de constructie? En wat bedoelen jullie met 'hoe kunnen we de grond testen'?

  Hebben jullie het stappenplan op onze site al n keer gevolgd? Misschien geeft dit een fijne houvast.

  Tot zover.

  Succes!

  Gr,
  Noor • Hallo noor,

  We wonen in Veendam (Groningen) Dus het is zo'n 4 uur reizen voor ons als we naar delft willen. Dat kan natuurlijk wel een keertje maar zo even snel een bezoekje gaat niet lukken. We willen graag de krachten van de aardbevingen weten zodat we die kunnen toepassen op onze ontwerepen. want we werken met kleine modellen en werken dan dus met schaalverhoudingen. Kan het wel dat we een kleine seismograaf bij de simulator zetten om te weten welke kracht er wordt uitwerkt op de gebouwtjes?

  En heb je ook enig idee hoe we de gebouwen aan de grond kunnen bevestigen?

  Groetjes • Hoi Hibbe en Fleur,

  Waar komen jullie vandaan? Misschien is het een idee om eens een kijkje te gaan nemen in het Science Center, dan kunnen jullie zelf uitvogelen wat voor jullie een goede opbouw van het experiment is. Al eerder postte ik een filmpje waarop het lab kort te zien is. Het is in eerste instantie geen lab voor zeer precieze metingen, het is een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid. Precieze schaal van richter mist helaas. Er zitten wel drie standen op. Welke dat precies zijn, weet ik zo niet.

  Focussen jullie je op verschillende bouwwijzes? Dan kun je met de verschillende ontwerpen laten zien, welke gevoeliger is voor beving dan de ander. Of leggen jullie echt de nadruk op Richter? In dat geval is het lab mogelijk niet geschikt.

  Ik hoor graag van jullie.

  Groet,
  Noor • Bedankt voor je antwoord! Ik zie het nu pas
  Is het ook mogelijk om zelf alvast een model te bouwen en die mee te nemen om te testen?
  En we dachten eraan om over een week of twee dat te doen. Moeten we daar ook een afspraak voor maken ?

  Groetjes • Hoi,

  Jullie vraag heb ik vanuit de mail toch maar even op het forum gezet. Zo kunnen mogelijk anderen hier ook nog informatie uit halen. Hopelijk lukt het jullie nu wel te reageren op deze post.

  Hebben jullie dit filmpje al bekeken? Het is een particuliere opname, maar laat wel zien hoe het de vloer werkt. Deze schuift heen en- weer.

  In principe is het de bedoeling dat jullie met het aanwezig materiaal verschillende hoogbouwmodellen bouwen. Deze kun je dan testen. De gebouwen staan los op de grond, maar kun je verstevigen met zandzakken. Als jullie n seismograaf hebben, zouden jullie deze kunnen gebruiken. Het experiment zal een indicatie geven van wat een juiste opbouw is van van een gebouw. Het is helaas niet direct om te zetten naar de werkelijkheid. Daar zijn de materialen helaas niet secuur genoeg voor.

  Is dit voldoende informatie? Of hebben jullie meer nodig.

  Groet,
  Noor • ps. Zijn er nog kosten verbonden aan het gebruik maken van de simulator?

  Groetjes • Hallo Noor!

  Kunnen we volgende week op donderdagcohtend 16 Oktober komen? Dan nemen we onze eigen huisjes mee die we deze week in elkaar zetten. We nemen ook een camera mee om het te filmen als dat goed is. En nog een vraagje... Hebben jullie ook een mini GPS die we aan de huisjes kunnen hangen? Dan kunnen we precies de verschuiving van de huisjes zien. We waren deze week naar de Hanze Hogeschool en daar adviseerde de docent ons dat dat we handig kon zijn.

  Groetjes!
  Hibbe en Fleur • Hela,

  Jullie kunnen denk ik wel een eigen model meenemen, maar of dat naar jullie zin werkt kan ik dan niet met zekerheid zeggen. Wanneer het model te licht is bijvoorbeeld, werkt de proef niet. Ik zou adviseren gewoon de materialen van daar te gebruiken.

  Daarnaast; laat even weten wanneer jullie van plan zijn te komen. Ik krijg het helaas niet voor elkaar de ruimte speciaal voor jullie af te schrijven dus er zullen ook andere mensen tegelijkertijd gebruik van kunnen maken. Zorg dus dat je doordeweeks op n rustige ochtend komt zodat er weinig ander volk in het museum is. Laat maar weten, dan mail ik wel even met het museum heen- en weer.

  Gr,
  Noor • Ha Hibbe en Fleur,

  Wat betreft GPS, kun je dat niet met je telefoon doen? Er zijn heel wat apps tegenwoordig die over dit soort slimmigheden beschikken. De 16e van oktober valt in de herfstvakantie. Natuurlijk mogen jullie langskomen, maar houd rekening met meer drukte dan normaal. Wat betreft de kosten - daar mail ik jullie even over.

  Groet,
  Noor


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.