Pws over Tsunamis • Hallo studenten!

  Wij hebben voor ons PWS het onderwerp tsunamis gekozen. Hierover hebben wij de volgende hoofdvraag:

  Welke factoren hebben invloed op de hoogte van een tsunamigolf?

  De deelvragen die we hierbij hebben bedacht zijn als volgt:

  • Hoe heeft het materiaal van de kust invloed op de hoogte van een tsunamigolf?
   (Hierbij denken we aan zand, kiezels, rotsen en een vaste bodem)

  • Hoe heeft de helling van de kust invloed op de hoogte van een tsunamigolf?

  • Hoe heeft de zoutconcentratie van het water invloed op de hoogte van een tsunamigolf?
   (We denken niet dat dit veel invloed zal hebben, maar misschien is er door een hogere zoutconcentratie meer samenhanging van het water of iets dergelijks.)

  Onze vraag aan jullie is of jullie hier misschien commentaar op hebben of misschien nog toevoegingen hebben. Misschien is de hoogte van een tsunami niet het beste meetpunt aan een tsunami. Misschien is het meten van de sterkte of kracht namelijk een beter alternatief. We horen het graag!

  Verder vroegen we ons ook nog af hoe we dit het best kunnen meten. Wij weten dat jullie hier een opstelling voor hebben, is het mogelijk deze een keer voor een tijd te gebruiken voor verschillende tests? Wij waren sowieso al van plan om zelf een opstelling te proberen in elkaar te zetten, maar we weten niet zeker hoe goed we dit voor elkaar kunnen krijgen. Daarnaast willen we ook nog een computermodel maken waarmee we simuleren hoe de verschillende factoren theoretisch invloed zouden hebben op de hoogte van een tsunami. Is het mogelijk om een computersimulatie te maken die de verschillende factoren in beschouwing neemt?

  Alvast bedankt voor een antwoord!

  Ruben en Pim


 • PWS TU Delft Team

  Beste Ruben en Pim,

  Origineel onderwerp voor je profielwerkstuk! De hoofdvraag is duidelijk en ik denk dat jullie hier een PWS op niveau over kunnen schrijven.
  De deelvragen zijn ook duidelijk, al zou je de vragen ook met "Wat voor invloed heeft" kunnen beginnen.
  Voor verdere uitwerking van jullie hoofdvraag zou ik jullie kunnen adviseren na te denken over de relatie tussen de afgelegde afstand van een golf en de hoogte. Dit is alleen lastig op schaal te testen.
  Daarnaast is het zeker aan te raden om kracht mee te nemen in je PWS. Zo kun je het verband tussen hoogte en kracht bepalen.

  Voor het gebruik van de opstellingen in het waterlab van Civiele Techniek wordt het vanwege aankomende tentamens voor mij erg lastig dit nog voor de zomervakantie met jullie af te spreken. Ik ben vanaf begin september weer beschikbaar, past het nog in jullie PWS-schema om rond die tijd een afspraak te maken? Zo ja, dan zal ik navragen bij de desbetreffende hoogleraar welk onderdeel van het waterlab hiervoor het meest geschikt is.
  Een computersimulatie maken wordt erg complex, maar je kan altijd hiernaar kijken!

  Ik zie je reactie graag tegemoet!

  Groeten Stijn • Hoi Stijn,

  Ten eerste bedankt voor je antwoord. Met jouw input hebben we een aantal aanpassingen gemaakt aan onze hoofd- en deelvragen, zoals hieronder is te zien:

  Hoofdvraag:

  Welke factoren hebben invloed op de hoogte en sterkte van een tsunamigolf?

  Deelvragen:

  Wat voor invloed heeft het materiaal van de kust op de hoogte van een tsunamigolf?

  Wat voor invloed heeft de helling van de kust op de hoogte van een tsunamigolf?

  Wat voor invloed heeft de zoutconcentratie van het water op de hoogte van een tsunamigolf?

  Ook hebben we nog een extra deelvraag bedacht:

  Is er een verband tussen de kracht en de hoogte van een tsunamigolf?

  Wij bedoelden met een computermodel niet zozeer een daadwerkelijk 3D-model, maar meer een simpel model om de kracht en hoogte wiskundig te bepalen. Het hoeft dus niet perse visueel mooi te zijn, het hoeft alleen maar te berekenen voor ons hoe een tsunami beïnvloed wordt door het aanpassen van bepaalde factoren. Onze leraar natuurkunde zegt dat hij ons hierbij wel kan helpen.

  Verder hebben wij nog maar net ons PWS opgestart en hoeft het dus pas eind 2018 af te zijn. Daarom komt het voor ons dus goed uit om ergens na de zomervakantie een afspraak te maken.

  We zijn benieuwd naar je reactie!

  M.v.g,
  Ruben en Pim


 • PWS TU Delft Team

  Hey Ruben en Pim!

  Wederom een uitgebreide reactie van jullie, erg fijn om te zien. Ook is de input goed verwerkt!
  Met de nieuwe hoofdvraag kun je makkelijker verbanden uitwerken tussen de hoogte en de spanning (=sterkte).
  De nieuwe deelvraag is prima!
  Fijn dat jullie natuurkundedocent kan helpen met de berekeningen. Zelf kun je hier op Wikipedia kijken naar de werking van golven. Er staan relatief eenvoudige functies op de pagina, die jullie zeker kunnen opnemen in je PWS.
  Midden augustus zal ik per mail met jullie verder contact opnemen over een mogelijke afspraak in het waterlab.
  Ga zo door!

  Groeten Stijn


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.