PWS magneetzweeftrein


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Tomas,

  Zou je mij beter uit kunnen leggen hoe jullie de gehele trein (incl. rails) willen maken.
  Zoals je aangeeft wil je permanente magneten gebruiken voor de rails, maar hoe wil je het treintje maken (bijvoorbeeld supergeleider, permanente magneet, stuk metaal)?
  Ik hoor dit graag van je.

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Nadat ons PWS even in rustiger vaarwater was gekomen en wij aan ons theoretisch kader gewerkt hadden zijn we online, excuses hiervoor.

  Voor ons profielwerkstuk willen we onderzoek willen we onderzoek of het gebruik een voordeel oplevert. Wij dachten zelf dat dit van invloed kan zijn op de versnelling en later ook op het gewicht dat de trein maximaal dragen kan.

  Wij zouden graag als dit mogelijk is de magneetweefbaan gebruiken van de TU. Wij dachten zelf aan het gebruik van een supergeleider, bevestigt op het treintje. Voor de rails dachten wij aan het gebruik van permanente magneten. Wij staan natuurlijk ook voor andere opties nog open. Wij zouden graag willen dat het treintje zichzelf voort kan bewegen, maar realiseren ons tegelijkertijd dat dit erg lastig kan zijn. Hoe denk jij hierover?

  Ik hoor graag van je,

  Groetjes,

  Tomas, Jurjan, Louis


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Tomas,

  Met de magneetzweefbaan kunnen we zeker werken. Al het materiaal hebben we dus dat is ook fijn. Wat betreft "zichzelf voortbewegen" hoe bedoel je dat precies? Bedoel je dan zonder aandrijving of met een geautomatiseerde aandrijving.

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Bedankt voor de reactie. Het is erg mooi dat jullie beschikbaarheid hebben tot een baan. Met aandrijving bedoelen wij dat het treintje geautomatiseerde aandrijving heeft. Is dat mogelijk/haalbaar?

  Groeten,
  Tomas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Tomas,

  Dat ligt er natuurlijk helemaal aan hoe jij dat denkt aan te pakken! Graag hoor ik wat ideeen van je.

  Groetjes,

  Thom • Wij willen dus kijken wat de invloed van een tweede baan op de versnelling van de trein is. Dit eventueel ook bij verschillende massa's van de trein.

  Voor de aandrijving van het treintje dachten we eraan om te gebruik te maken van een inductiemotor, als dat mogelijk.Waarbij de polen in de baan steeds van pool wisselen, dus de volgorde: NZNZNZ wordt ZNZNZN in de baan. De link bevat een afbeelding van hoe wij dit ons voorstelden.

  http://s3.natuurkunde.nl/content_files/files/1973/original/supportBinaryFiles_referenceId_3_supportId_67?1410263065

  groetjes,

  Jurjan, Louis, Tomas


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Tomas,

  In een vorig bericht gaf je nog aan te willen werken met de magneetbaan en supergeleiders die wij tot onze beschikking hebben. Maar nu lijkt het erop alsof je met een heel ander soort magneetzweeftrein aan de slag wilt gaan. Ik weet nu niet meer wat je precieze plan is op dit moment..!

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Wij willen nu eens echt duidelijk zijn en dat is de reden van dit bericht.

  De basis van ons idee gaat over het verbeteren van de versnelling van de magneetzweeftrein door middel van een extra magneetbaan. Dit zou bijvoorbeeld handig kunnen zijn in steden, waar deze 'magneetzweefmetro' snel moet kunnen optrekken en remmen.

  Door dit te willen bereiken, willen we dus zelf een experiment met een magneetzweeftrein doen. Hiervoor hoopten we dus naar Delft te kunnen komen. Voor dit experiment willen we wisselende polen gebruiken, dit in het eerste deel met een enkele baan en het tweede deel met een dubbele baan. Hierbij waren wij van plan supergeleider te gebruiken in de trein en permanente magneten op de baan.

  Voor ons blijven er echter ook enkele onduidelijkheden over. Een is nogmaals wat je van het plan in geheel vindt. Wij vragen ons ook af tot welke materialen we tot ons beschikking hebben daar in Delft, omdat we dit al moeten verwerken in ons werkplan.

  Wij hopen zeer snel van je te horen,
  Tomas, Jurjan en Louis


 • PWS TU Delft Team

  Beste @Tomas

  Wisselende polen gaat denk ik erg lastig worden. We moeten denk ik met permanente magneten werken. En dus moeten we nadenken over een andere manier van aandrijving, hebben jullie daar al over nagedacht? We hebben zeker genoeg spullen om mee te werken op het science center dus dat moet goedkomen!
  Wanneer zouden jullie dit willen doen, hoe zitten jullie met de deadline?
  Ik hoor graag van jullie!

  Groetjes,

  Thom • Beste Thom,

  Bedankt voor de reactie. Voor de aandrijving hopen wij dat het mogelijk is een ‘vereenvoudigd’ principe van de magneetzweeftrein te gebruiken. We hopen dat het mogelijk is de trein met één magneet aan te drijven, en zo te kijken naar de versnelling. Deze magneet plaatsen we achter de trein waardoor de trein een duw krijgt en misschien nog een magneet voor de trein die de trein aantrekt. Eventueel als het mogelijk is met nog een paar magneten achter elkaar extra geplaatst. Maar met een veel grotere afstand dan bij de normale magneetzweeftreinen. Hierdoor is de frequentie waarop de polen moeten wisselen dus veel minder van belang en is er toch een soort van aandrijving.

  Omdat het idee van een dubbele baan lastig uit te voeren is willen wij vervolgens de magneetkracht voor het aandrijven verdubbelen. Zo hopen wij op een enkele baan het effect van een dubbele baan na te kunnen bootsen. Dit zal dan gebeuren op een van permanente magneten gemaakte baan.

  Wij hopen dat dit uit te voeren is en zouden dan graag een afspraak willen maak. Onze deadline verloopt over ongeveer twee maanden. Wij kunnen in principe op iedere doordeweekse dag.


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.