PWS Aardbevingbestendig bouwen • Beste @Pauline-Janssen,

  Allereerst heel erg bedankt voor de snelle reactie en de informatie! Ik neem aan dat de afmetingen in mm zijn? Wanneer ik verschillende soorten vormen test op de trilplaat, welke grootheden zou ik dan met elkaar kunnen vergelijken? Welke grootheid/grootheden zou ik aan de vorm van een huis kunnen hangen? En welke meetapparatuur is beschikbaar in het lab en wat zou ik eventueel zelf mee kunnen nemen?
  Wat betreft meten, komt donderdag 28 september mij beter uit in verband met het bouwen.

  Met vriendelijke groeten,

  Sannah Paulides • Hallo @Pauline-Janssen!

  Ik heb intussen wat bouwmarkten bezocht en gekeken naar de verschillende magneetjes die ze daar verkopen. Ik ben alleen bang dat deze magneten veel te sterk zijn waardoor mijn huisjes nooit zullen instorten! Zou speelgoed (Geomag bijvoorbeeld) goed materiaal zijn om een constructie mee te bouwen?

  Met vriendelijke groetjes,

  Sannah


 • PWS TU Delft Team

  Haa @Sannah-Paulides !

  Inderdaad, de afmetingen zijn in mm. Ik snap je vraag over de grootheden niet helemaal: ik neem aan dat je wil testen welke vorm de minste schade zal hebben? Dan zal je denk ik dus moeten kijken naar de tijd dat het gebouw er over doet om in te storten. Hierbij houd je dan alle andere factoren gelijk (frequentie, amplitude, massa, etc).
  In het lab is alleen de aardbevingsvloer aanwezig en een aantal testmodellen. Wat je zelf dus mee moet nemen zijn jouw eigen gemaakte modellen!

  Goed dat je serieus kijkt naar de sterkte van je gebouw. Ik denk dat zelfs Geomag misschien wel te sterk is, maar ik durf het niet met zekerheid te zeggen... Zelf heb ik het nog nooit getest! De plaat kan maar tot een frequentie van 10 Hz, dat is niet erg veel. Je kunt natuurlijk ook proberen om de magneetjes van de bouwmarkt minder sterk te laten zijn door ze verder uit elkaar te plaatsen of er een extra stukje hout tussen te zetten.

  Hopelijk gaat het lukken, en anders hoor ik graag waar jullie verder nog op vastlopen. Ik zie jullie volgende week vrijdag!

  Groetjes Pauline • Hey @Pauline-Janssen !

  Bedankt voor het antwoord! Aangezien de vorm van een huis natuurlijk geen grootheid is, was ik op zoek gegaan naar grootheden die je aan de vorm van een huis zou kunnen koppelen. Ik dacht bijvoorbeeld aan de oppervlakte van de grond of zijkant van het huisje of de inhoud van het model. Misschien zou u meer grootheden weten die te koppelen zijn aan de vorm? Het doel is inderdaad zo min mogelijk schade aan het huis.

  Alvast bedankt en tot volgende week!

  Groetjes van Sannah


 • PWS TU Delft Team

  Hee Sannah!

  Kijk anders eens naar de hoogte van het gebouw, dat maakt ook een groot verschil bij aardbevingen.
  Is het verder gelukt met de voorbereidingen voor vrijdag? Komt 9:00 uur uit?

  Groetjes Pauline • Haai @Pauline-Janssen !

  Zoals je eerder voorstelde ga ik voor 2 verschillende vormen (piramide en rechthoek) waarvan ik de verhoudingen lbh steeds verander. De tijd is prima! Zou ik vrijdag ook foto's mogen maken van de opstelling etc voor in mijn pws?

  Tot vrijdag, ik kijk er naar uit!


 • PWS TU Delft Team

  Super! Zorg je dat het vrijdag gebouwd is als je op het Science Centre aan komt? Dan kunnen we gelijk aan de slag met testen!
  Natuurlijk mag je foto's maken!

  Tot vrijdag, groetjes! • Hoihoi @Pauline-Janssen !

  Allereerst bedankt voor de hulp vrijdag en de mogelijkheid om mijn proefjes in het lab uit te voeren. We hebben de verhoudingen (lxbxh) steeds veranderd. Bij de trillingen in x-richting en de trillingen in zowel x- als y-richting, hebben we gemeten wanneer het model instort, waarbij de frequentie dus steeds steeds groter werd.
  Ik had eerst in gedachte om de frequentie als constante te gebruiken. Maar het verschilde per model bij welke frequentie deze instortte. Mijn constante is dus geen constante meer, de fase bleef echter wel steeds 30 graden --> omdat 1 golflengte 360 graden is, is 30 graden 1/12 golflente. Ik zou nu de fase of golflente als constante kunnen nemen. Ik loop dan echter een beetje vast wanneer ik dit in verband probeer te brengen met de verhoudingen van de modellen die ieder bij een bepaalde frequentie in een bepaalde tijd instorten. Wat zou jij doen?

  Vriendelijke groetjes van Sannah


 • PWS TU Delft Team

  Ha @Sannah-Paulides !

  We hebben het er over gehad, en je komt morgen ochtend nog een keertje langs. Tot dan!

  Groetjes Pauline


Aanmelden om te reageren
 

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.