• RE: Supergeleiding Hyperloop

  Beste @thijsvanwaveren,

  Zoals ik aangaf heb ik die week juist geen tijd en de week erop ook niet. Dan heb ik namelijk zelf tentamen weken!
  We moeten dus een datum in februari prikken.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: Supergeleiding Hyperloop

  Beste @thijsvanwaveren,

  De weken erna worden lastig. Ik heb dan zelf tentamens en daarna vakantie!
  Wellicht dat ik in de vakantie tijd heb.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: Terugtrekkamer in de ruimte

  Hallo @laureemelsen ,

  Wat gaaf dat jullie al zo ver zijn gekomen met jullie wedstrijd. Interessant onderwerp! Ik zal jullie vragen beantwoorden.

  • Aangezien jullie al contact hebben met ESA zou ik de vragen of er al een oplossing is voor stress en ruzie aan hun stellen.
  • De oliën die gemixt zijn zijn er voor gemaakt om de geur te prikkelen. Ik snap dan niet helemaal waarom je het dan als neusspray of zelfs pil zou verpakken. Het gaat er denk ik om dat zo'n astronaut even rustig kan terugtrekken en genieten van een geur in plaats van een spray eenmalig in zijn neus gesprayd krijgen. Ik denk dat een buisje overigens wel kan werken op de manier waarop jullie het uitleggen. Een neusspray trouwens ook aangezien de spray er met een kracht je neus in word geduwd en je ook nog met je neus zuigt. Je moet met deze oliën natuurlijk goed uitkijken dat het niet lekt en in andere onderdelen komt. Ik kan me voorstellen dat je als astronaut juist even lekker ergens wil chillen en dat de ruimte naar een bepaalde geur begint te ruiken. Dus een ruimte die je bijvoorbeeld doet denken aan een dennenbos. Na de sessie zou de ruimte bijvoorbeeld weer met een luchtfilter gezuiverd kunnen worden dat alle geuren weer de kamer uit zijn.
  • Jullie idee is waanzinnig duur. Kijk maar naar de ruimtevaart van tegenwoordig waar ze elk grammetje proberen te besparen dat mee gaat de ruimte in aangezien dat waanzinnig veel meer brandstof en dus ook geld kost. Ze nemen dus alleen het hoognodige mee naar de ruimte. Bedenk ook dat veiligheid prioriteit nummer 1 is en dat alles wat mee gaat de ruimte in zorvuldig onderzocht moet worden en aan allerlei regels moet voldoen. Dit is ook erg prijzig om te waarborgen. De spullen zelf produceren zal zeker niet het probleem zijn als je kijkt naar de high tech apparatuur die ontwikkelt wordt in de ruimtevaart.
  • Ik kan me voorstellen dat het erg fijn is om je goed op je plek te voelen als je zo ver van huis bent met veel stress. Het is zeker ook een goed idee om producten te ontwikkelen voor deze astronauten. Vanwege de bovengenoemde redenen lijkt het me momenteel geen realistisch idee. Ik zou meer focussen op de producten en de handelingen die jullie noemden om mensen zich fijner te laten voelen.

  Groet,
  Midas

  geplaatst in Overige onderwerpen
 • RE: Radioactiviteit rond kerncentrales

  Beste @Tom-en-Arno,

  Mijn excuses voor het later bericht, de vakantie is er natuurlijk over heen gegaan.
  Maar ik heb wel voor jullie nagevraagd, maar het wordt een beetje lastig.
  Een GM-teller kan een aardig prijzig dingetje zijn en dat is eigenlijk de reden dat wij deze niet uitlenen. Ik weet dat op "het kantoor" van ons team we wel een GM-teller hebben, maar die zal je alleen te plekke kunnen gebruiken. Wat je bijvoorbeeld wel zou kunnen doen is een dergelijk setje kopen https://www.banggood.com/nl/Assembled-DIY-Geiger-Counter-Kit-Module-Miller-Tube-GM-Tube-Nuclear-Radiation-Detector-p-1136883.html?gmcCountry=NL&currency=EUR&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_bgs&utm_content=frank&utm_campaign=pla-nl-elc2-pc-nl&gclid=EAIaIQobChMIzqKcssjq3wIVWed3Ch1EAAmrEAkYBCABEgJjFPD_BwE&cur_warehouse=CN.
  Je zou ook kunnen vragen of je school hierbij een budget heeft voor jullie! Ik weet ook niet hoe lastig dit Do-it-yourself pakket is, maar wellicht ook een leuke extra handeling voor bij het PWS!
  Laat mij even weten of dit een optie is.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Overige onderwerpen
 • RE: Stuwkracht CO2 cartridge

  Hoi Philip, @philipvaartjes
  Ik heb te weinig informatie om me echt te kunnen verdiepen in opzet/doel en je probleem, maar van wat je schrijft begrijp ik dat de CO2 in een cartridge onder druk (=kracht per oppervlakte) is opgeslagen en je de potentiele energie wil gebruiken om je raket mee voort te stuwen. In dat geval kun je de zogenaamde "rocket equation" van Tsiolkovsky gebruiken.

  Mocht dit niet de oplossing zijn voor je probleem, stuur me dan iets meer info over wat je precies wil doen dan ga ik ermee aan de slag.

  Groetjes,

  Juul

  geplaatst in Raketten
 • RE: Supergeleiding Hyperloop

  @thijsvanwaveren
  Beste Thijs en Jort,

  Cool onderwerp! Bij ons kan je vooral spelen met het Meissner-effect en flux-pinning. Wij hebben een hoeveelheid supergeleiders en magneetbanen waarmee jullie zelf aan de slag mee kunnen gaan. Je moet bij de opstelling alleen zelf je "proef" bedenken!
  Is er haast geboden bij een afspraak?
  Ik hoor van jullie.

  Groetjes,

  Thom

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: Waterstof als brandstof

  @Tvdw
  Hallo Thies,

  Ik heb je vanmiddag een mail gestuurd over deze vraag die je ook naar onze mailbox had gestuurd. Het is mogelijk om verschillende proeven te doen over waterstof tijdens de middag.
  De eerst volgende mogelijkheid hiervoor is wel pas halverwege februari en ik weet niet of dat te laat is voor jullie?

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: biogasinstallatie

  @jannieke
  Hallo Jannieke,

  De laatste link doet het! Ik kijk er van de week even naar en probeer vrijdag even hierop terug te komen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: PWS Blue Energy

  @EvaFenne
  Hallo Eva en Fenne,

  Wij kunnen jullie niet helpen met het op de universiteit uitvoeren van proeven, omdat wij niet genoeg capaciteiten hebben om alle scholieren te helpen met experimenten.

  Ik kan jullie wel helpen met het uitdenken van een proef dat haalbaar kan zijn bij jullie op school. Hiervoor heb ik wel een beetje achtergrond informatie van jullie nodig. Wat zijn bijvoorbeeld jullie onderzoeksvragen en hadden jullie toevallig zelf al een idee of richting voor een proef? Dan krijg ik een beter beeld van jullie projecten en dan kunnen we samen kijken voor iets passend bij jullie PWS.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie
 • RE: Placebo-effect

  @vraaghetmaar
  Hallo,

  Ik kan je wel helpen! Ik zal niet een kant-en-klare hoofdvraag aan je geven, maar ik kan wel meehelpen met het uitdenken van een hoofdvraag. Het handigste vind ik altijd om twee dingen na te gaan bij het uitdenken van een hoofdvraag:

  • Wat zou ik willen weten over dit onderwerp?
  • Wat is het laatste nieuws op dit gebied? Dit kan je vaak helpen met ideeën geven voor je onderzoek en zorgt ervoor dat je onderzoek actueel is.

  Je kunt ook de tips bekijken uit ons stappenplan.

  Hopelijk komt je hiermee een beetje vooruit.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Medicijnen

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.