• RE: Waterraket PWS

  Beste Tessa en Ghislaine, @Ghislaine
  Waterraket altijd leuk! Als je alleen wil vergelijken kan je heel simpel de tijd meten die de raket voor en na de aanpassingen nodig heeft om van zijn hoogste punt de grond te bereiken. Dit is simpel, maar niet heel nauwkeurig. Dit komt doordat de omstandigheden tijdens de twee testen niet exact gelijk zullen zijn: Je hebt te maken met onnauwkeurigheid in jullie reactie, verschillende wind/weer omstandigheden en ook verschillen in de massa van de raketten.

  Op deze website is een gemakkelijke manier beschreven om de hoogte van de raket te bepalen. Als je het experiment uit zou tekenen zou je een driehoek krijgen met op de hoekpunten het startpunt van de raket, het hoogste punt van de raket en een van jullie. De arm van een van jullie naar het startpunt van de raket samen met de arm van het startpunt van de raket naar het hoogste punt van de raket is een hoek van 90 graden.
  De tube die ze beschrijven is niets anders dan een kartonnen koker met een draadkruis waar je doorheen moet kijken

  Een andere manier is mbv video en is beschreven in dit topic op dit forum.

  Als jullie vragen hebben hoor ik het graag!

  Groetjes,

  Juul

  geplaatst in Raketten
 • RE: PWS gestabiliseerd vliegtuig

  Hoi Maarten, @MaartenK

  Klopt het dat ik jou aan de telefoon heb gesproken? Interessant om het stabiliseren van een vliegtuig te onderzoeken. Heb je de haalbaarheid van je idee al verder uitgewerkt? Kan ik je misschien aan informatie helpen? Ik ben benieuwd!

  Groetjes,

  Juul

  geplaatst in Informatica
 • RE: Supergeleidende energiekabels vs normale kabels

  Excuses voor mijn late reactie. Ik zal je vraag dinsdag beantwoorden.

  geplaatst in Magnetisme & supergeleiding
 • RE: Waterstof als alternatieve brandstof (brandstofcel) PWS

  @Jamsie
  Beste James,

  Jullie zijn al goed onderwerp met jullie project! Ik zag ook net bij alle aanmeldingen dat je jullie hebt aangemeld voor de PWS middag van 9 juni. Jullie zijn daar van harte welkom. Ik zal aankomend weekend even een mail sturen met hierin alle informatie voor de pws middag.

  Dan heb ik ook even jullie onderzoeksplan doorgelezen. Deze ziet er ook goed uit. Een tip die wij altijd geven voor een goede hoofdvraag is dat het een open vraag is en niet met alleen ja of nee kan worden beantwoord. Zoals jullie hoofdvraag nu is geformuleerd is dat wel het geval. Als jullie het herformuleren naar "Hoe kunnen fossiele brandstoffen in de vervoerssector in Europa worden vervangen door waterstof?".
  Daarnaast zou ik nog een deelvraag toevoegen (tussen jullie deelvraag 2 en 3) waarin je onderzoekt hoe waterstof kan worden gebruikt in de vervoerssector. Denk dan aan verbrandingsmotor of brandstofcel, maar ook aan of het toepasbaar is voor elk soort vervoersmiddel. Een vrachtschip en auto zijn natuurlijk niet hetzelfde. Door deze deelvraag krijg je iets meer samenhang tussen je deelvragen en kun je aan de hand hiervan ook onderzoeken waarom het nu nog niet veel (rijden al een paar waterstofauto's en bussen op de weg) wordt gebruikt.

  Ik heb de rest niet helemaal doorgelezen. Wij gaan niet alles van iedereen project checken, maar als jullie specifiek vragen hebben dan kan ik het altijd uitleggen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Brandstoffen & biobrandstoffen
 • RE: Foto-Elektrisch effect in halfgeleider

  @lisanneblok
  Beste Lisanne en Bram,

  Ik zou niet uit gelijk kunnen zeggen of wij de apparatuur hebben om jullie hiermee te helpen. Zouden jullie misschien eerst wat meer over jullie project kunnen vertellen? Hebben jullie al hoofd- en deelvragen opgesteld? Hierdoor krijgen wij een beter beeld van jullie onderzoek en kunnen jullie gerichter helpen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Natuurkunde Proefjes
 • RE: Temperatuurmeting bij uitrekken van een elastiek

  @S-A-Spaander
  Beste Simon,

  Wij hebben geen warmtebeeldcamera die wij beschikbaar stellen voor scholieren. Ik weet dat er apparaten zijn van handformaat met een kleine kleurendisplay die je als het goed is van gereedschapsmerken kunt verkrijgen, maar ik zou niet weten waar of van wie je die zou kunnen lenen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Natuurkunde Proefjes
 • RE: MDMA synthese

  @Markstam
  Beste Mark,

  Als universiteit willen wij niets ondersteunen dat met narcotica of drug te maken heeft. Om deze reden zullen wij dus niet helpen met het uitdenken of uitvoeren van praktische opdrachten met MDMA.

  Wat ik wel altijd voorstel bij dit soort onderwerpen is een praktische onderzoek waar je de effecten van het middel kan nabootsen en dan kijken of dit invloed heeft op dagelijkse handelingen. Denk maar aan het waziger maken van iemands zicht, duizelig maken of gehoor beperken.
  Ik hoop dat je hier iets mee kan.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie overig
 • RE: Uitstellen van verzuring

  @Mylene-Bijman
  Hallo Suzanne en Mylene,

  Jullie zijn al goed op weg! Ik zou wel even naar al jullie deelvragen kunnen kijken en dan kan ik daar ook wat feedback op geven.
  Jullie praktische onderzoek ziet er goed uit. Wij kunnen helaas niet helpen met hartslagmeters of testmateriaal voor het meten van verzuring, hiervoor heb je volgens mij bloedonderzoek nodig. Wellicht dat jullie eerder bij een universiteit als Leiden, Wageningen of de VU Amsterdam kunnen rondvragen. Zij zijn meer gespecialiseerd in het menselijk lichaam en gezondheid dan de TU Delft.
  Voor de proef met de spordrankjes heb ik als tip om voor de placebo-groep te kijken of je ze iets suikervrij met een smaakje kan geven, stevia limonade. Misschien kan namelijk alleen al suiker invloed hebben op het onderzoek. Het kan ook handig zijn om te vragen aan de groep om een eet/drink schema aan te houden een paar uurtjes voor de test, want dan heb je minder variabelen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Drinkwater
 • RE: Prothese voor een schaatser

  @GijsS
  Beste Gijs en Yassine,

  Wellicht dat wij jullie kunnen helpen met je PWS. Zouden jullie eerst iets meer over jullie PWS kunnen vertellen? Dan kunnen wij een beter beeld krijgen van jullie project en daarnaast kunnen wij altijd helpen met de basis van jullie profielwerkstuk. Hebben jullie al hoofd- en deelvragen opgesteld?

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Het menselijk lichaam
 • RE: Een experiment bedenken betrekkende fantoompijn en protheses.

  @LotteBrink
  Beste Lotte,

  Leuk dat je dit onderwerp heb gekozen. Natuurlijk kan ik helpen met iets te bedenken voor een praktisch deel. Zou je misschien eerst wat meer over je PWS kunnen vertellen zodat ik een beter beeld krijg? Heb je al een opzet voor je onderzoek (hoofd- en deelvragen)? Wellicht dat ik hierbij ook kan helpen.

  Groetjes,
  Sanne

  geplaatst in Scheikunde & Biologie Proefjes

Het lijkt erop dat je verbinding naar Forum verloren is gegaan, wacht even terwijl we de verbinding proberen te herstellen.